11. sep 2012 16:45
Okej, razne tejčike, maxike in kar je še tega: Tukaj podpisana je, pri svojih 27-ih devet mesecev jedla kruh, vodo, poceni mleko, ker je morala preživeti z ostankom 150 DEM na mesec Elektrika in stroški stanovanja so mi pobrali še naslednji 60 DEM. Menjalno razmerje EUR/DEM je 0,51129, pa da vidimo, če boste zmogle tole preračunati. Naslednje leto sem bila že na konjičku, ker sem imela, čudo božje, ostanka 450 DEM na mesec. In ja, potem sem še tri leta potrebovala, da sem odplačala kredit. Je bilo razumljivo, a se vidi, na kaj se referiram, matematične operacije grejo?
Ta silni standard v poznih dvajsetih je bil posledica moje odločitve, da vlagam v svoje znanje in sem pač zaradi podiplomca bila samo polovično v službi in so mi dajali minimalca in ko sem od tega odštela obveznost za kredit z ne posebej partizanskimi obrestmi, je ostalo tisto iz prvega odstavka. Ampak jaz sem se odločila, da vlagam v svoje znanje in se je tega kar nekaj nabralo. Hujše je, če človek ne vlaga energije v nič produktivnega, razen v jamranje in samorazglašanje, kakšen revež da je in da take nesreče še ni bilo. Ker stvar je naslednja: največja revščina je takrat, ko se človek lahko česa naučil, pa se noče (raje jamra, ali pa na kulinariko sprašuje, kako se izračuna pitagorov izrek ali kaj temu podobno globokega).
In zato, punce mlajše generacije, takole: Mi smo, poleg svojih čevljev, avtombilov, potovanj itd...plačevali tudi prispevke, ki so omogočili, da ste se ve došolale (do kod ste se pač). Nisem sicer najbolj prepričana, da je bil ta denar vedno najbolj učinkovito investiran, ampak bože moj. Poleg tega da jamrate in sitnarite, dajte tudi malo medgeneracijskega spoštovanja. Če hočete spoštovanje, ga morate tudi pokazati, pa jaz tega ravno ne vidim. Vidim predvsem veliko neartikuliranega jezikanja.
In da bo mera polna - ja, res sem grozna: jaz seveda znam izračunati, proizvodno ceno ene kile kruha, vključujoč režijo in amortizacijo. Ni tako blazno težko, je pa res, da ni najbolj enostavno. Ker sem se tega naučila v tistih časih, ko sem imela 3 DEM na dan.
Vendelina jr.