30. maj 2012 19:20
kepa11 je napisal/a: |
Haha, ste me pa nasmejali za dobro jutro :) 8 verziranih natakarjev? Ojojoj... :) Kotarca, ti si bolj pravilno predstavljaš. Namreč: nekoga imam določenega, da bo pekel na žaru. Urejeno. Potem pa bo par miz (v stilu pridi in si vzemi, ne pa za sedet in da te strežejo), na katerih bodo sklede in pladnji z dodatki. (ne bom vsega sama delala, sem zadolžila še par prijateljic) Zraven bo pa še kup plastičnih krožnikov, pribora in kozarcev, ter seveda servet (rimljanka). In to je to. Aja, pa nekaj pladnjev peciva, za to skrbita mama in bodoča tašča. Nihče ne pričakuje glamurozne zabave in na tem mestu niti ne bi bila primerna. Hvala vsem za lepe želje... Pa lep dan!
kepa11
|
Evo, tako se to dela tudi na naših kraških "k'luonah" (to je običaj, ko sovaščani in prijatelji ženinu/nevesti pred hišo postavijo nekakšen "porton" - torej portal, narejen iz brinja in okrašen z rožani, družina bodočega mladoporočenca pa vse te pridne delavce in ostale, ki pridejo zaželet srečo, pogosti. In potem kdo prinese še harmoniko pa kako trobento, pa hitro rata vaška žurka. Pri takih zadevah je bolj kot hrana pomembna pijača, tako je skoraj povsod.
In postrežba je tudi pri nas taka, kot jo načrtuje kepa11, torej "piknik pribor" in "postreži si sam".
In bodoča ženin in nevesta ponavadi ob izdatni pomoči prijateljev niti "nimata kaj delat" - vsaj, kar se strežbe in priprave hrane tisti večer tiče.
Enkrat sem kot "priložnostna natakarica" pomagala na k'luoni pri prijatelju, ki je v vasi in različnih društvih zelo priljubljen, pa še žlahte ima malo morje. Baje se je tisto noč tam zvrstilo skoraj 600 ljudi. Štirje možakarji so na roštiljih pekli meso, osem žensk pa nas je rezalo kruh, dolagalo slano pecivo na pladnje, skrbelo za plastični pribor, transport pijače, polne pladnje mesa in zelenjave na žaru, ki so romali na mizo in pač skrbelo, da so si vsi lahko sami postregli, kar so želeli. Mi, pomočniki, smo bili tam zato, da sta bodoča ženin in nevesta sproščeno nazdravljala in se zabavala z gosti.
Ne spomnim se, da bi kaj dosti hrane ostajalo, je pa moral ženinov bodoči tasz dvakrat po novih 100 litrov vina, to je pa res Pa da se je (začuda) spilo ogromne količine radenske, ker je bila zelo vroča poletna noč. Pa da sva z bodočim ženinom ob sedmih zjutraj na priložnostnem odru pela "Zoraaaa jeeee svanulaaaaa"
Kepa11, želim ti, da bi se imeli super in sproščeno zažurali, še zadnjič "ledig in fraj"
Mojca