21. mar 2012 9:36
Poleg tega foruma je odprt tudi forum Kosila, temi sta se nekako poenotili na "kako pravično razdeliti breme in kaj se sme in kaj ne v življenju v skupnosti". Midva sva se poročila in imela otroka zelo mlada. Z možem sva živela v stanovanju, ki je bil potreben poštene obnove, jaz študentka, on v službi. Sreča, da sva živela lahko skupaj je bila velika. Časa in ne denarja ni bilo, da bi se prerekal, kaj, kdaj bo kdo naredil in tudi denarja ne, da bi se kdo izmišljeval, kaj kdo ne je. Tako je v desetletjih zrastla neka vzajemna pomoč. Če je prioriteta pospravljanje v stanovanju, pač to počneva skupaj, če je delo na vrtu (tako kot v teh dneh), je stanovanje in rekreacija v drugem planu. Ko se vse umiri so dela razdeljena na gospodinjstvo in gospodarstvo. Mož zna likati, jaz znam oprati in očistiti avto, ampak, teh dveh del nama res ni potrebno, da siliva drug drugega, učinek bi bil slab. Kakšnih posebnih pogovorov, kaj je moje delo in kaj njegovo ni bilo. On štiha, jaz grabim, on sadi krompir, jaz vse ostalo, on očisti vse čevlje, jaz operem kaj drugega. jaz pospravim v hiši, on okoli hiše, jaz pripravim kosilo za naslednji dan, kdor pride prvi domov, ga dokonča.
Ni pa nihče idealen, tako da "grehe" imamo vsi in vsakemu se kdaj neljubi in se "šlepa" na drugega. Merila kaj je pospravljeno in kaj ne, se z leti skupnega življenja spreminjajo, ravo tako, kaj je pomembno in kaj ne. Tudi prehrana se spremeni, malo zaradi osveščanja, malo zaradi kulinaričnih raziskovanj in mode, spremeni se tudi okus posameznika. Pomembno se mi zdi, da sva pred otroki poudarjala, da pri naši hiši vsi vse jemo in vsi vse delamo. Nekatere stvari nam niso všeč, ampak kaj čmo, tako je.
marjanaj