19. nov 2012 18:34
RadaJem je napisal/a: |
S temi subvencijami (in na drugi strani z izjemno zaostrenimi pogoji ostajanja na Zavodu za zaposlovanje) si država umetno niža raven brezposelnosti. Poznam veliko število (predvsem mladih) ljudi, ki so brezposelni, pa niso na zavodu, ker ne izpolnjujejo vseh pogojev |
En od teh pogojev je tudi obvezno obiskovanje raznih izobraževanj in seminarjev, na katera ZRSZ pošilja brezposelne. V primeru, da brezposelna oseba zavrne takšno izobraževanje, ga Zavod pač briše iz svojih evidenc, vendar brezposelni posledično izgubi vse pravice, ki bi mu pripadale, če bi ostal prijavljen na Zavodu.
Zadnjič sem od ene brezposelne osebe dobila na vpogled PowerPoint predstavitev z enega od teh izobraževanj, in sicer je šlo za izobraževanje kako pravilno napisati prijavo na prosto delovno mesto ter življenjepis, pa tudi kako se obnašati na samem razgovoru (če do njega sploh pride). V redu, razumem, da nekdo res ne zna napisat ponudbe (tudi tukaj na forumu sem že zasledila vprašanj na to temo) oz. mu iz ne vem kakšnega razloga ni v interesu, da bi se potrudil in sestavil skupaj nekaj spodobnega. Nikakor pa ne morem razumeti "šlamparije", ki sem jo videla na tistih PowerPoint "slajdih".
Na koncu predstavitve je tudi primer ponudbe, kakršno bi brezposelni lahko poslal potencialnemu delodajalcu. Če sem čisto iskrena, mene je skoraj s stola vrglo - dobesedno. Ponudba je polna tipkarskih napak (v besedilu so najmanj trije zaklepaji kar tako, nisem še uspela ugotoviti zakaj), popolnoma neurejene oblike (presledki pred pikami in vejicami, tam kjer bi presledek moral biti ga ni, ipd.), kar je pa najhuje je pa v njej takšna pravopisna napaka, da bi marsikateri delodajalec takšno ponudbo vrgel v smeti in to takoj. Vsaj po mojem skromnem mnenju no... Bom kar napisala to "cvetko". Takole piše: "Vesela bom priložnosti za razgovor , kjer se Vam bi lahko osebno predstavila." (tole je dobesedni citat, tudi s presledkom pred vejico) Prav tako je ponudba sestavljena iz popolnoma enostavnih "prvošolskih" povedi v stilu: "Znam to in to." "Imam vozniški izpit B kategorije." "Aktivno govorim angleški jezik." Zdaj me pa zanima vaše mnenje - kdo od vas bi zaposlil osebo, ki bi napisala nekaj takega v ponudbo za delo?
Sama sem tudi brezposelna in iščem delo na vseh koncih in krajih, poslala sem že prek 150 ponudb in nisem še obupala. Na Zavodu nisem prijavljena, ravno zaradi pošiljanja na takšne tečaje pisanja ponudb in podobno. V redu, ne rečem, če bi šlo za neka dobra, kvalitetna izobraževanja, ki bi prinesla neko dodano vrednost brezposelnim, ampak tole je pa navadno mešanje megle. Sprašujem se tudi kje dobijo izvajalce teh izobraževanj. Mislim, da bi moral vsak, ki konča najmanj srednjo šolo obvladati vsaj pravopis. Nekdo, ki izobražuje druge, pa še sploh.
Mene bi bilo sram, da pri svoji izobrazbi ne bi znala napisati spodobne ponudbe za opravljanje dela. Ne vem no, jaz mislim, da je to neka osnova. Sram bi me bilo tudi oddati ponudbo polno tipkarskih in pravopisnih napak ter zraven napisati, da sem univerzitetno izobražena in da obvladam delo z računalnikom, kdo mi bo pa verjel? Iz tega razloga nisem prijavljena na Zavodu, ker bi se ob prvi takšni "cvetki" skregala z nekom tam in bi me pač izbrisali iz evidence. Kolegici so pa prav dobesedno rekli, da oni pač niso tam zato, da bi iskali delo (to si ga moraš sam), ampak da vodijo evidence in pošiljajo ljudi na izobraževanja.
"You learn something new every day..."
Sporočilo je spremenil(a) tresk dne 19.nov 2012 20:23