5. mar 2012 9:41
Saj res, kam pa pridemo, če bi vsi kar v Amazonko lulal
Ežoj, zakaj nam pa ne privoščiš nobene eksotične fotke s tržnice v Iquitosu?
Blanchy
5. mar 2012 9:41
Saj res, kam pa pridemo, če bi vsi kar v Amazonko lulal
Ežoj, zakaj nam pa ne privoščiš nobene eksotične fotke s tržnice v Iquitosu?
Blanchy
5. mar 2012 9:50
prohibido orinar!
ežoj, pridi nazaj v Slo, pri nas to ni prepovedano.
rosie
5. mar 2012 9:51
Eh Blanchy, a ne vidiš, kje je problem? Itak smo vedeli, predno je napisal, da v BBW...in predno one odsopihajo mimo njega, je tržnica zaprta
Ognjič
6. mar 2012 0:11
Evo, spet jaz.
@Blanchi: čaki mal, saj smo še ne ladji, ko pridemo v Iquitos itak bojo fotke na vrsti.
Uf, tole vas pa mora zelo zanimat: malo prej videl kolibrija ( prej nikoli ) in sicer z okna ( zaprtega, s razdalje cca 1 m ), ni se pustil dolg ogledovat, je takoj ugotovil, da v cvetu, na drevesu, ki ga je prišel obiskat ni ničesar, me pogledal z unim pogledom " kaj zjaš, a nisi nikoli videl ptiča ", in odletel.
Danes tudi videl, skor čudo ( slika spodaj ): na drevesu cvetovi različnih barv, skor na istem peclju, rumeni in rdeči, tokrat različno kot enkrat prej eno grmovje, tole se mi zdi še bolj čudno.
Matr, kam sem prišel, tolk čikit in muher s dekolteim največjih številk, jaz pa šavje slikam. Kaj pa čem, če si ne upam.
Danes grem po cesti, pa grem v eno knjigarno ( ma, tam me nič ne zanima, ampak, če gre gruča čikit, jaz se prej izmaknem, da me ne obkolijo, pa hočejo, kaj vem kaj..........), pa v knjigarni je lepo klimatizirano, pa nikoli ni gužva ), jaz se pa delam, kao, knjige me zanimajo. Morete mislit, kolk sem bil presenečen, ko sem odkril eno hrvaško knjigo, saj veste tisto, Kamo sutra od Vasje Jana ( pa mimgrede, to pa meni ni čist jasno: tale Vasja Jan, je čist slovensko ime in priimk, zakaj je pol knjiga v hrvaščini? ). Ma, konec koncev, *ebiga, ni mi treba vsega vedet, ne bo se svet zaradi tega ustavil.
Morda še kakšna beseda o Limi: pred prihodom sem imel resnično čisto napačno predstavo. Ne vem zakaj, sem mislil, da je to med bolj umazanimi in zanemarjenimi mesti. Tukaj sem se prepričal, da je ravno obratno: je med bolj urejenimi mesti, rekel bi sveta, ne le J. Amerike. Urejajo in čistijo ( ureng ) le center mesta, dalje na periferiji pa ni ravno zgledno čisto ( no, jaz sem bil le na enem koncu periferije, tam kjer je botanični vrt , to je nek vrt s šavjem ). Upoštevati je treba, da mesto ima cca 7 milijonov prebivalcev, in ta " center " mesta zajema območje kot recimo ( na uč ) enih pet Ljubljan. Taksi, od Mirafloresa do plaze de armas pelje cca 20 minut in nikjer ne vidiš nič neurejenega. Tukaj, kot, da se svetovna kriza nič ne spozna ( jaz stručko, ni mi treba gledat bilanc, to ugotovim sprehajanjem po ulicah ), precej se gradi. Mesto je čist moderno. No sedaj sem se spomnil pisanja o Iquitosu in Pucallpi: tukaj, v samopostrežbi, v delikatesi so oblečeni kot kururgi, z maskami na ustih, rokavicami........... *ebiga, drugi HACCAP, kaj češ. Seveda je okrog merkadov še kar veliko malih privat trgovin, ki prodajajo " sve i svašta ". Tudi prosjaki so, vendar v veliko manjšem številu kot drugje.
No, da bi ne bilo vse tako idilično, treba je povedat tudi nekaj drugega: pistoljerose. Pred vsako mal večjo trgovino, vsako banko, skor, pred vsakim bančnim avtomatom, pošto, skor na vsakem vogalu stoji možakar, redkeje ženska s pištolo za pasom in to ne s tam neko pokalico za vrabce strašit, s pištolo kot se šika: 9 mm ( jaz ravno nisem stručko za pištole, vendar kaliber 9 mm naboj na uč lahko ločim od onega manjšega cca 7 mm ). To pa vem zaradi tega, ker imajo dodatno strelivo za " tokom " ( a se tako reče unem usnjenem, v čem je pištola? ). Zanimivo je, da pri ženskah ( teh je največ prometnih policajk ) za pištolo ni nikoli dodatnega streliva. Jaz si to razlagam tako, da, ko je gusto, moški izvadi pištolo in začne streljat kar tako, da si da korajžo, ženske so ( po moje ) bolj preudarne in streljajo le na " tarčo " in tako rabijo manj streliva. Zgodba za sebe je plaza de armas, tam je predsedniška palača, okrog katere je na vsakih 20 ( na uč ) m policaj s brzostrelko, v sosednjih ulicah pa po tri policaja ( policia nacional, squadron verde, karkoli to pomenilo ). Matr, kolk se varno mora počutit njihov predsednik.
Toliko pokalic, kot jih vidiš po enournem sprehodu po mestu po moje nima niti ena slovenska vojašnica skupaj.
Uf, ne morem več, bodi dovolj za danes. Le še nekaj fotk.
ežoj
6. mar 2012 0:19
Pa še obljubljene fotke, najprej, današnje, šavje:
in
in:
ežoj
6. mar 2012 0:34
Pa še nekaj starejših, a ste pozabili, peljemo se v Iquitos:
zgoraj: vasica ob reki
Ozki čoln, domačini mu rečejo peke-peke, pripelje potnike do ladje ustavljene na reki, in potniki se ( ravnokar ) vkrcavajo.
Največje mesto na reki pred Iquitosom, Requena. Menda je cela vas zbrana, prodajalci preplavijo krov.
ežoj
6. mar 2012 0:42
In:
vasica ob reki in končno Iquitos:
ežoj
6. mar 2012 0:56
Iquitos je mesto ( po spominu ) s 400.000 prebivalcev, največje mesto na svetu, do katerega se ne pride po kopnem. Je veliko, in če hočeš kam priti, je treba ustaviti moto taksi:
recimo enega od teh na zgornji sliki
in se pelješ, recimo, do cirkve na plaza de armas:
Bodi dovolj za sedaj, ne bomo takoj rinili na merkado, bo že čas.
ežoj
7. mar 2012 0:36
Evo, spet jaz, bom mogel mal pokomentirat svoje pisanje, videti je bolj zanimivo.
Torej, ežoj, očitno te že imajo poln kufer, komu se pa ljubi brat tvoja nakladanja. Kot je enkrat ena že podobno analizirala, prebereš enkrat, naklada, prebereš drugič, spet naklada, tretjič si rečeš, ma sploh ne grem brat, spet naklada, pol si misliš: kaj pa če je sedaj kaj pametnega napisal, pol greš brat, spet naklada, pol si na samega sebe jezen, zakaj si sploh šel brat ( a ne jade? )
Počasi bo treba tudi zaključit, čez nekaj dni bo treba domov in prihaja na vrsto izbira daril. Jaz s tem nimam problemov, za moje domače kupim tri obeske za ključe, tako kot zmeraj. Oni se delajo presenečeni................. oh, prav fino, da si se spomnil, tale lanski je že mal videti obrabljen. Za najljubšo kulinaričarko pa moram izmislit neki originalnega, nekaj takega, skor osebnega. Za letos sem se domislil res orginalnega darila, takega, ki si ga bo dolgo pomnila, saj, tako darilo mora tudi bit.To je ena taka rolica............ ah, več ne povem, le da bo na njej ( rolici ) pisalo " heho in Peru " ali " made in Peru ", da se ve od kod je darilo. Bom jutar mogel mal pogledat po trgovinah, ne bi rad da piše " heho in China ", tako kot na moji ležalni mreži.
O unih raznih policajih, seguridadih, prosegirih in kaj vem kako jim vse rečejo, ne bom zgubljal besede, to je kapitalizem pač. Tukaj so vsaj uniformirani, vsi imajo podobne rjave uniforme s rumeno srajco, kolikor se mi zdi, pri nas pa niso niti uniformirani, ali se pa motim. Kakorkoli, iz tega lahko vidimo kaj nas čake, vse polno ene varnosti, čezdalje več oropanih, ubitih.......... ah, saj smo si sami izbrali kapitalizem.
Po ulicah tudi skos ena vozila s podobnimi natpisi ( seguridad ciudana, ali kaj podobnega ), pred bloki čuvajnica s seguridadom, ponekod natpisi, da je video nadzor, ograje vsepovsod visoke najmanj dva metra, na vrhu pa zašiljene špičke v obliki nekakšnih X-ov, če ni to je napeljana žica pod električno napetostjo, včasih piše " peligro, alta voltaja ", ponekod niti ne piše, pod napetostjo so, ker se ponekod sliši prebijanje, zaradi slabe izolacije, celo cerkev ( videl dve, eno imam na sliki, če je najdem pokažem ), ponekod se vidijo alarmne naprave, kot v filmih, če preskočiš ograjo, prekineš nevidni žarek in sprožiš........ Sicer, ne verjamem, da se reveži tako branijo, tako se branijo lopovi, ki so premoženje nakradli, in dobro vedo kako so do njega prišli, in se morajo zavarovat. Tak obisk nekako ( po mije ) pride, kot pot v prihodnost, to vse nas šele čaka, mi šele učimo abecedo kapitalizma, sicer, smo sami tako hoteli, pa ne vem, zakaj je treba jamrat nad bresposlenimi, reveži........................ več seguridadov moramo si umislit, jih fajn oborožit........... uf, moram nehat, neki mi žlehtnoba ven udarja.
Skratka: kar smo hoteli, to imamo in čezdalje več tega kapitalizma bomo lahko zaužili............... kot se da videti pri tistih, ki kapitalizem že dalj časa prakticirajo.
Evo, cerkev zavarovana s žico visoke napetosti:
ežoj
7. mar 2012 0:44
Tukaj pa ena invazivna sorta, ki se baje pripravlja za naskok na evropo:
Pa še nekaj za dušo:
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Fokača s paradižnikom in timijanom
Moje štručke