Pred dnevi sem si nabavil takole jekleno ponev.
V navodilih piše, da je tovarniško prevlečena z zaščito proti rjavenju, zaradi česar da jo je treba namočiti za nekaj časa v detergent za pranje perila (!).
Malo sem se razgledal po internetu. V detergent za perilo baje zato, ker za razliko od tistega za posodo vsebuje tudi pralno sodo (natrijev karbonat).
Krasno bi bilo, če bi mi nekdo kemijsko razložil, ali oziroma kako bi isti učinek lahko dosegel z npr. natrijevim hidrogenkarbonatom ali natrijevim hidroksidom.
Morda se zdi banalno vprašanje, in tudi sam ga načeloma ne bi postavljal, a po tem, ko sem prvič (po površnem branju navodil... ) namočil v detergent za posodo in nato spral, se je na nekaj mestih sicer temne ponve (glej sliko) pojavila gola, srebrikasta kovina. Kaj, vraga, je potem tisto temno sivo, in zakaj na ostalih mestih zdaj ne gre stran ne z drgnjenjem (oz. zelo zelo minimalno) ne z nobeno kemijo, ki sem jo do zdaj sprobal? Je to tista prevleka proti rji? Mislil sem, da se v te namene uporablja mineralno olje...
Kasneje pride morda še kako (kemijsko) vprašanje glede načina prekaljevanja (ili ti vzgajanja patine) Hvala vnaprej!
Temo je spremenil(a) 666 dne 8. feb 2012 16:51