9. jan 2012 6:19
Elektro Energija (ki je prevzel stranke Elektro Ljubljana) ima npr. dražjo tarifo (VT) 0,07315 €/kWh, cenejšo (MT) pa 0,05044 €/kWh. Lahko pa izbereš enotno tarifo (ET), ki znaša 0,0658 €/kWh.
Gen-i, ki kar hitro pridobiva nove stranke, pa 0,07499 €/kWh (VT), 0,03779 €/kWh (MT) in 0,06539 €/kWh (ET).
Seveda obstajajo še drugi distributerji...
Kar pa se tiče življenja v dvoje se mi zdi da je le-to lahko precej cenejše, kar se tiče obratovalnih stroškov. Lahko se zelo pozna pri najemnini - vsaj v Ljubljani (znotraj obvoznice) je precej težko najti stanovanjce za enega, ki ne "požre" polovice povprečne plače. Stanovanjski stroški za dve osebi navadno tudi niso podvojeni.
Kar pa se tiče hrane, bi pa vsaj jaz vsekakor ceneje prišla čez, če bi bla sama. Je moj mož prvič, ko je prespal pri meni (ko sem še živela pri starših) in odprl hladilnik vprašal, kaj mi sploh jemo. Meni pa se je ob pogledu na njihov hladilnik postavilo vprašanje, kdaj vse to pojejo. Jaz pač prihajam iz "kmečke" družine, pa nismo bili nikoli navajeni kupovati raznih sokov, cele vrste namazov, paštet in druge konzervirane hrane. Jedli smo predvsem sezonsko hrano, zelenjavo smo pridelali doma, meso in mleko smo kupovali pri kmetu in ju sami predelovali (suhe mesnine, skuta, sir), kruh smo pekli doma.... Pri njih pa če ni v hladilniku treh vrst gorčic, pet vrst sirov, sedem vrst delikatesnih proizvodov... pa ene štirih vrst brezalkoholne pijače bo ziher eden od njih rekel, da nima nič za jest/pit. In te navade sva pač "prinesla" v skupno gospodinjstvo. Je pa res, da sem jaz nekaj njegovih prevzela, on pa je prevzel bolj malo mojih. Tako da so po mojem mnenju stroški za hrano zelo odvisni od navad in se jih da zelo oklestit, pa kljub vsemu še dobro jesti (je pa to vsekakor lažje narediti na vasi kot v mestu). Moja straša porabita na mesec za hrano in čistila/kozmetiko maksimalno 200 €. Midva (oz. zdaj smo trije, ampak tamala v tem oziru še ne predstavlja nekega stroška) pa nekje 300-400 €, čeprav v zadnjem času ta znesek kar uspešno znižujeva.
roža