Kaj vem, mogoče me je k tej temu vzpodbudila razprava o vegeti.
Kaj sploh to je - zdrava prehrana? Je to način prehranjevanja, da jemo vsega v zmernih količinah, in nam telo sporča, da je to čisto okej, ker smo zdravi in se dobro počutimo, čeprav v prehrani ni polnozrnatega kruha, margarine namesto masti in masla, in so jogurti iz melka s 3,2 maščobe? In ker uporabljamo tudi že pripravljene polizdelke in si kavo sladkamo z belim sladkorjem? Govorim v prispodah, ampak mislim, da se razumemo.
Jemo meso, ribe, krompir, kruh, testenine, riž, zelenjavo - kupljenio ali z domačega vrta, kot so pač možnosti, skratka raznovrstna hrana je na naših krožnikih, vsega po malem, kot nam tekne.
Ali pa je zdrava prehrana gledanje po E-jih n izločanje vsega, kar jih vsebuje, odklanjanje vsega, kar ni iz polnozrnate moke in ima kaj maščob, morda celo zgolj vegetarijsnska, veganska ali presna hrana?
Sama sem pristaš raznovrstne prehrane, vsega po malem in po zdravi pameti, brez izločanja nekatere hrane, ker pač velja za nezdravo. Ne pristajam na črno-bele variante, češ samo vegetarijanska prehrana zagiotavlja zdravje - saj poznamo tudi s kulianrike nekaj priemerov, ko so punce resno zbolele, ne glede na zagovarjanje svojega načina prehranjevanja, temelječega na eko in bio in podobnem. Prepričana sem, da nam je veliko zapisanega že v genih n da so najtežje bolezni splet veliko več okoliščin, kot zgolj v zvezi s prehrano.
Ne pravim, da se moramo basat s čipsi, juhami iz vrečke in industrijsko pripravljeno hrano, prav tako pa sem prepričana, da ščep vegete ali ena jušna kocka v kakšni hrani nima katastrofalnega vpliva na naše zdravje.
Oziroma, obsedenost s (preveč) zdravo prehrnao in ukvarjanje zgolj s tem, kaj smemo in česa ne, kaj je priporočljvo in kaj ne, ima po mojem mnenju kašne druge korenine, kot le skrb za zdravje. Glava se mi zdi, da je ključ vsega.
mamamia