Praznična peka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

29. nov 2011 14:13

urska79 je napisal/a:

Nikoli še nisem delala piškotov z marcipanom pa me zanima kateri recept priporočate.

Hvala

urska79

Tole za začetek.

http://www.kulinarika.net/recepti/11984/sladice/marcipa

Sicer pa lahko marcipan vmešaš v vsako testo, le prej ga obdelaj s sladkorjem v prahu ali ga čisto na drobno naribaj, da se lepše vgnete.

Lahko pa iz marcipana, ki ga tudi obarvaš po želji ali mu dodaš kakšno aromo ali liker (pomarančni, kavni, kakršen koli pač), narediš enake oblike kot piškote in potem marcipan z marmelano nalepiš na piškotke in okrasiš po želji.

Skratka, marcipan je sila hvaležen za vse mogoče kombinacije, če ti je le okus všeč. Vsem namreč ni.

mamamia

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

29. nov 2011 19:22

glede na to da je december pred vrati me zanima če ste že napisale seznam praznične peke? moj se se dopolnjuje.sicer bo pa dokončno oblikovan do petka.mislim da bo letos kar zeloo daljši kot ponavadi:))

lp

ledenka_

urska79  

član od: 24.5.2009

sporočila: 105

29. nov 2011 19:35

Mamamia hvala za odgoor bom naredila te srčke za miklavža da vidim če nam bo marcipan odgovarjal.

urska79

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

29. nov 2011 19:52

ledenka moj seznam se tudi polni ... okvirno je končan, ampak ko je toliko stvari, ki bi jih rada poiskusila :S Smem vprašati kaj je letos pristalo na tvojem seznamu?

Prva peka pa že zdaj ta vikend, ko bom napravila lešnikove zvezdice.

msegov

ledenka_  

29. nov 2011 19:56

msegov moj seznam je letos kar dolg.mogoče se bo kakšna stvar še zamenjala, vendar tak naj bi bil okviren seznam

-mandljevi piškoti

-masleni piškoti z marmelado

-marcipanovi piškoti

-cimetove zvezdice

-pomarančno-čokoladni polžki

-medene kocke

-kokosovi in vanilijevi rogljički

-kokosove zvezdice

-breskvice

in pa sadna štruca(to nisem še sigurna, morda bo pa panetone)

kot sem že povedala je letos seznam nekoliko daljši, saj bo obdarjenih kar nekaj prijateljev, pa tudi naša družina je kar številna(predvsem v takem prazničnem času)

upam da bo še kakšna uporabnica nam razkrila svoj seznam, za kakšno novo idejo :)

lp

ledenka_

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

29. nov 2011 20:07

zanimiv seznam ... :)

Moj je sledeč:

- kokosovi poljubčki

- orehovi trikotnik

- domači prijatelj (še ni zagotovo)

- cimetove zvezdice + če bodo ta vikend dobro uspele še lešnikove zvezdice :)

- kokosovi linški piškoti

- orehovi rogljički

- ??črno-belo pecivo (tudi še nisem 100%)

Pa da slišim še od drugih ideje

msegov

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

29. nov 2011 20:15

V železi repertoar sodijo:

cimetove zvezdice (ki jih zgolj sušim, nič ne pečem), nebeški poljubčki, istarski cukarini, piškoti s kardamomom, rožno vodo in pistacijami (lanskoletni navdih, ki je požel odobravanje pri konzumentih), brizgani piškoti (baje dobri, kot bi bili kpljeni v Mercatorju, hehe), nugatovi kolački, pa nekaj z marcipanom itd ..

- temu dodajam še orehe in školjke, kavne makrone, smrečice (navadno testo, smrečice prelite z belo glazuro in okrašene z zeleno barvo ali z zlatimi perlicami)

letos še: non plus ultra, kapučino piškoti, mozart piškoti

Predvsem bo pa spet kaj novega, ker se redko držim kakega recepta, saj začnem mesit, potem pa po trenutnem navdihu dodajam sestavine in pečem, krasim pa ravno tako po trenutnem navdihu.

In potem ne znam ponovit, če je komu kaj všeč, tako da sem si lani začela zapisovat recepte za piškote, ki so uspeli.

mamamia

ledenka_  

29. nov 2011 20:19

mamamia bi lahko prosim posredovala recept za kapučino piškote?me je pritegnilo ime:)

cimetove zvezdice (In še nekatere druge piškote) delam vsako leto, vendar grejo zvezdice še posebaj v slast, vsi so nori nanje, mamamia hvala da si posredovala recept zanje v temi izpred nekaj let :) se strogo držim tvojega recepta :)

ledenka_

tanjaj  

član od: 15.6.2007

sporočila: 918

29. nov 2011 20:36

Joj punce ste pridne. Letos veliko domov dišalo po piškotih.

Jaz imam tudi nek okviren načrt, ki se bo začel uresničevati ta vikend.

Naredila pa bom:

- domači prijatelj

- čokoladni poljubčki

- huzardski krapki

- čokoladni zvitki

- florentinci s kandiranim sadjem in oreški

- lešnikovi trikotniki

- kokosovi kolački brez moke

- fini limonini piškoti ( upam da bo uspelo),

uf letos je kar nekaj želja za peko. Nekam morm še marcipan postavt, sem razmišljala o marcipanovih pralinejih z višnjami, bom še vidla. Po moje se bo še kak recept spremenil, bomo vidli sproti.

tanjaj

jatija  

član od: 5.1.2011

sporočila: 95

29. nov 2011 20:37

Pozdravljeni sopeki,tudi jaz se že veselim decemberske peke...moji doma že zavijajo z očmi,ker sem zmeraj na kulinariki in vohunim za dobrimi recepti,jaz sem se pa samo z branjem le teh zredila za kakšen kilogramček!Joooooj toliko dobrot je tu gor,verjetno imam že najmanj 30 receptov v beležki za božično peko...Še zmeraj padajo težke odločitve ampak verjetno bo na sporedu naslednje:

čokoladne palčke

ponarejeni rženi hlebčki

red and white cookies

ajdovčki

domači prijatelj "ati zlati" (bom ga spekla že jutri)

moji mehki medenjaki

piškoti z bučnimi semeni

Vsako leto je pri nas obvezno na seznamu baklava,ki sve jo zmeraj pekle z babico,sedaj pa jo pečeve v duetu z mamo,babica pa samo gleda in komandira...pa šape in korpice...

Naredila sem že kandirane pomarančne lupine in res so nekaj posebnega,sledijo pa še polnjeni dateljni z marcipanom in obliti s čokolado...

jatija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti