Ker je to moj prvi post na tem forumu, en lep pozdrav vsem skupaj !
Ker imam en kup vprašanj sem dolgo časa razmišljal, kam naj jih zapišem, mislim, da bo tale stran kar primerna.
Živim v centru Ljubljane, posledično imam malce manj prostora za gojenje, imam 2 okenjski polici, na eni imam posodo cirka 1x1x0.2m, na drugi pa 2 navadni koriti. Do sedaj sem imel največ sreče z gojenjem peteršilja in bazilike, letos sem uspešno gojil meliso ( čaj je odličen ), za hec sem probal posaditi tudi češnjev paradižnik, nabral sem ga za okoli 3kg, cvetov je bilo še za vsaj potencialnih 10kg, vendar sem žal vse skupaj moral porezati ker se je stvar tako razrasla, da nisem več videl skozi okno, paradižniki pa so padali na avtomobile na dvorišču.
No, da ne bom preveč zašel...Naslednje leto želim do potankosti preštudirati kaj se mi splača saditi. Baziliko in peteršilj sigurno ( majhna stekleniška posušene bazilike je okoli 1€, da o tistih majhnih paketkih napol rumenega peteršilja v Merkatorju sploh ne govorim ), meliso tudi.
Za naprej bom pa rabil nasvete. Čeprav gojim zaradi lastnega veselja, malce pogledam tudi na to ali se mi finančno izplača. Najbolj primerne so seveda začimbnice, v trgovini so ponavadi drage kot hudič, doma pa se jih da na majhnem prostoru pridelati ogromno. Poleg vsega naštega je pa neprecenljiv tisti "Jamie Oliver" občutek, ko kuhaš in se sprehodiš do okna, natrgaš božji dar ter ga dodaš k hrani. Torej, z nasveti na plano.
Drugo vprašanje bo pa še bolj aktualno naslednje leto. Na vikendu imamo kar precej neobdelane zemlje, vendar v družini trenutno ni interesa/časa, da bi jo kdo obdeloval. Je sicer precej oddaljen od mojega doma ampak se bo že uredilo, verjetno bo malce več plevela, itd. Bolj pa je problem s tem kaj saditi. Sam npr. obožujem paradižnik in po dosedanjih izkušnjah ga ni težko gojiti. Problem pa nastane, da ga bom lahko užival kvečjemu 4 mesece, potem pa ne. Bolj aktualno bi bilo nekaj, kar bi zdržalo celo zimo oz. nekaj kar bi lahko zmrznil ( na spletu nisem našel podatkov, če se sme npr. paradižnik, korenje, kumare in podobno zmrzniti ter je to potem mogoče uporabljati za solate, se pravi brez kuhanja ). Pa ponovno, morda se mi ne splača ravno gojiti krompirja, ker je v trgovini res zelo poceni. Kakšna čebula/česen bi bila pa že zanimiva, cene sploh niso nizke, še toliko bolj če upoštevamo, da pašejo praktično v vsako jed.
Vnaprej hvala za odgovore in Lp ;)
goblinsly