23. avg 2011 0:38
elaphus je napisal/a: |
Kolikor se jaz spoznam na mačjo hrano, so briketi ohoho trši od one hrane v konzervah oz. v paštetkah. Torej, če bi imel kako vnetje dlesni, tud briketov ne bi jedel. lp
cervus
|
Elaphus, nekaterim mačkam morajo veterinarji zaradi ponavljajočih hudih vnetij dlesni oz. "uničenih" zob, zobe tudi izpuliti. Na enem od "živalskih" forumov, kjer tudi gostujem, sta vsaj dve lastnici mačk, ki sta zaradi obolenj obzobnih tkiv ostali brez vseh zob - in mački jesta brikete! Jih preprosto poližeta s krožnika in pogoltneta cele. Tudi nekateri čisto zdravi mački (sploh manjših) briketov sploh ne zgrizejo, ampak jih preprosto pogoltnejo, sem imela tudi jaz tako muco.
@Tumaavgust, tule je nekaj o znakih obolenja ustne votline:
http://www.zvitorepka.si/ClanekVnetjaVUstniVotliniMack
http://www.rtvslo.si/zabava/svetovalnica/paradonta
Kakorkoli že - če maček več dni odklanja hrano, če se obnaša drugače, kot ponavadi, če vse to spremlja še slab zadah iz gobčka, je znak, da je nekaj narobe.
Tumaavgust, če bi vedeli kaj več, kdaj se je to začelo, koliko briketov na dan poje, ali je kastriran, ali redno odvaja vodo in blato, bi ti lahko malo več svetovali (pa še to bi bilo itak : k veterinarju). Jaz ti lahko zaenkrat rečem le - pelji mačka na pregled k veterinarju - če je karkoli narobe z njegovim zdravjem, boste vsaj hitro ugotovili in pravilno ukrepali.
Možna je tudi močna glistavost ali trakulja - veterinar bo mački dal sredstva proti tem nadlogam in natančna navodila, kako nadaljevati zdravljenje. Zdrave mačke je potrebno sicer redno razgliščevati, na vsake 3 - 4 mesece, tabletke proti glistam oz. trakulji pa se kupi v lekarnah ali na veterini.
Lahko pa ti povem, da so znak obolelih zob in dlesni tudi močno pordele dlesni, mačka se otepa, ko ji poskušamo odpreti gobček, ne prenese dotika dlesni in iz gobčka ji ponavadi smrdi.
Kar pa se hrane tiče - kvalitetni briketi (mislim take, ki se jih kupuje v specializiranih živalskih trgovinah, ne tistih iz razvpitih reklam in tistih iz poceni diskontov) so za mačke povsem zadosti. Dobri briketi vsebujejo vse življenjsko potrebne snovi, mački moramo le omogočiti, da ima poleg briketov na voljo vedno svežo vodo.
ker se ne mislim tukaj zapletati v debate tipa briketi proti doma pripravljeni hrani oz. surovi hrani, bom zapisala le še tole.
Hrana, kot jo jemo ljudje, za mačke ni primerna. To velja za vse ostanke naših obrokov, slaščice, Čokolino, razne salame in podobne mesne izdelke, pa tudi mleka večina mačk ne prenaša dobro (ker pač ne prenesejo laktoze).
Zato ponudita svojemu "izbirčnemu" mucku poleg kvalitetnih briketov raje še drobno narezano sveže surovo pusto goveje, piščanjčje, puranje, ovčje meso, sveže ribe, lahko tudo drobovino (surovo ali kuhano) - vsekakor pa naj bo hrana za mačka pripravljena brez soli in nepotrebnih dodatkov. Maček je izrazit mesojedec in ne potrebuje dodatkov OH v obliki riža, makaronov ... in tudi pri izbiri kvalitetnih briketov stremimo k takim, ki vsebujejo čim večji delež mesa. Briketi iz supermarketov pa so narejeni ravno obratno, tam je delež raznih žitaric bistveno večji od deleža mesa, zato pa so briketi tako poceni. Enako velja za konzervice oz. paštete. Raje naj poje 1 kvalitetno (dražjo) konzervo, kjer je videti kose mesa, kot pa 5 nekvalitetnih, preslanih cenenih konzerv.
Evo, tule je povezava do samo ene od številnih spletnih trgovin, kjer je na izbiro samo zelo kakovostna industrijska mačja hrana:
http://www.supercombe.si/22-macke
Upam, da boste pravilno ukrepali in da bo z muckom vse OK. Pa srečno!
Mojca