21. avg 2011 22:49
Hvala, hvala, za vse lepe besede in dobrodošlico! Tole potepanje pa tudi moram zaključit. Zadnji dan na Švedskem je bil namanjen obisku mesta, ki se mu reče Upsala. To sem si bil od začetka zabil v glavo, da bom videl. Tisti dan ( četrtek ) se odpravim na žel. in avtobusno postajo, in se premislim. Stockholm je že tolk velik in sem zelo mal videl, da bom kar ostal v mestu. Ogledam si muzej orožja, mal sprehoda po mestu, okrog kraljeve palače, pol se spomnem, lahko me kralj opazi, pride na balkon, da me pokliče na kosilo, pol se hitro kaj zakomplicira, recimo, pade mo krona s glave v grmovje, pol dvorjani skačejo, da je najdejo, še me česa obtožijo.......... ah grem stran, pogledat muzej astronomije ( madona, kaj bi si nekateri vse ogledali, ne moreš verjamet ), ta pa nekam na vrh hriba, skor dušo ( seveda plemenito ) spustim, da pridem gor, ta pa ne dela, dela ( se mi zdi ) vsak drug dan, ( e pa *ebiga, bi kdo bolj primitiven rekel, jaz pa nič. Evo ( da ne rečete, da nisem bil:Sedaj sem se neki spomnil jade, ponavadi ona vpraša, kako je s sladkim, a sedaj štrajka, ali nas je dala na ignore. Kakorkoli, jaz pa baklav, urmašic in še kaj takega nisem ravno veliko videl, rekel bi da kaj takega pri njih ni, največ, kaj se da videti od tega so nekakšni krofi, velika je izbira vseh sort bonbonov, vključno s čokoladnimi pralinami ( ali pranilejami ), Njihov klasičen posladek je aplekaka:
Kot ga pripravi nečakova soproga ( pa še prej Jansson frestelse:
)
Uf, uf, sedaj sem se spomnil, vem da bi zelo radi videli še kakšen avion:
To je Vigen ( ali je pa draken ), razvojna različica, narejen v velikosti 70% pravega, ima naletenih 250 ur, po teh preizkusih so pol naredili " ta pravo " različico. Saj vem, da vas je to zelo zanimalo.
Naslednji dan se odpravim domov. Vsedem se v avto in gremo:
Seveda je samo ena prava smer, na jug, a ne na sever, kot sem jaz zavil, prisežem pa, da na onem križišču, na katerem sem jaz zavil, ni bilo nobene oznake ali gre za sever ali jug. Po nekaj nepotrebno prevoženih kilometrov in popravilo napake se je vlilo kot iz škafa in je lilo skos do pred Helsinborgom, kjer sem se namenil s trajektom na Dansko, pa to mesto nisem izbral zaradi tega, ker bi bil most O( z onimi pikicami )resund manj atraktiven od mostu čez potok pri železniški postaji pri naši vasi ( pri prehoda mostu Oresund se pravzaprav ne vidi čisto nič, kot bi se peljal po avtocesti, nobene višine, nobene impozantnosti ). Sledi vkrcanje na ladjo, in nekaj posnetkov s ladje:
to je bil pogled na mesto. Na pristanišče:
Pa še pogled na dansko z ladje:
In še ena ( slikano s zumom ):
Načrt je od začetka bil, da bi prespal v Helsinborgu, pa, ko sem prišel po moje dokaj zgodaj, se odločim, da prevozim dansko in pridem v Namčijo ( seveda, še enkrat s trajektom pri Fehmarnu ). Prej sem se hotel znebit Švedskega denarja, in grem kupit bencin, saj to ni ptoblem, gotovino zapravit za bencin. Na pumpi en ( avtomatska, nikjer nobenega ) nizozemc poskuša s kartico kupit bencin ( brezuspešno ). Jaz grem v bližnji buffet po pomoč. Pride možakar, pomaga onemu nizozemcu, za mene je problem, ker avtomat ne sprejme denarja. Uredimo tako, da možakar s svojo kartico kupi meni bencin za tisti znesek, ki sem ga imel v švedskem denarju ( jaz pa mu dam seveda denar ). Možakarju se zahvalim in mu rečem, da upam, da bo svojo prijaznost dobil nekje drugje poplačano, on se zahvali in pravi: vi pa podajte ( prijaznost ) naprej.
Uf, moram tole oddat, da mi kam ne izgine.
TBC
ežoj