Organko

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. avg 2015 18:50

Upam, da si tekočino, s katero naj bi zalivala, prej razredčila. Koncentrirana je premočna, sicer pa to tako ali tako piše v navodilih. Se mi pa zdi čudno, da se ti še po pol leta valijo ven celi kosi. Še po tolikšnem času v gredi? Menda nisi noter metala kosti ali celih jabolk in podobnega

lp

cervus

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

25. avg 2015 19:53

Jaz Organko uporabljam že kar nekaj let in sem zelo zadovoljna. Tekočino odlivam v straniščno školjko ali pa kar skupaj z vsebino vržem v kompostnik, pri tem pazim le, da vsebino prekrijem s populjenim plevelom ali čim drugim (luščine, odkos, plevel..., karton), da preprečim širjenje tega nekako kiselkastega vonja v okolico. To delam celo leto, naslednjo spomlad pa vsebino kompostnika vkopljem na gredah.

Najbrž vsebina zelo godi deževnikom, saj je tistih rdečih, bolj malih, notri na tisoče - kar mrgoli. Vsebina kompostnika je do spomladi lepo predelana.

Za odlaganje vsebine pozimi pa na njivi oz. na vrtu naredim po dolžini grede malo večji jarek v katerega pozimi vsipavam vsebino organka in če ni s čim drugim, jo prekrijem kar s snegom ali kartonom. Spomladi pa jarek zasujem in je pol grede že pognojene.  

BABI 2+2

Sporočilo je spremenil(a) BABI 2+2 dne 25. 2015 19:53

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

26. avg 2015 7:48

Elaphus, sem zalivala z razredčeno, tako kot je v navodilih, potem pa sem za pokušnjo zalila eno od rastlin, ki je nisem več potrebovala brez redčenja, pa se ni zgodilo nič. Namreč ni se posušila. Piše namreč, da je koncetrat tako močan, da skuri rastline, če ne redčiš 1:100 oz.1:200.

V organkota vedno dajem majhne kose izključno rastlinskih odpadkov. Nobenega mesa, kosti itd. To pridno poje naš kuža. Tudi citrusov ne dajem notri, čeprav piše, da jih lahko. Delam točno tako, kot so navodila, kot se reče - po nemško...

kara

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

27. avg 2015 13:22

kara je napisal/a:

Evo moje poročilo o Organku po slabe pol leta uporabe.

Spomladi sem vkopala t.i. predelane odpadke v gredo, pa se mi še sedaj valijo ven celi kosi.

kara

Koliko posipa daješ v Organko? Za koliko polnjenj ti zadostuje 1 kg? Ker edinole premalo posipa bi se mi zdel možen razlog, da se odpadki v zemlji od spomadi do sedaj še ne bi razkrojili. Ali pa, če bi celo vsebino organka pustila nepremešano na kupu.  Jaz sem delala poskus: po 2 poletnih mesecih odpadki, pomešani z zemljo,  niso bili več vidni. Po mojih izkušnjah je tudi vonj manj moteč, če se s posipom ne špara. 

Cila

kara  

1. sep 2015 11:22

Cila koliko pa ti posuješ na cca 2 l odpadkov? Jaz dam pol tiste priložene merice, ker mi je prodajalka rekla še veliko manj, cca žličko.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

1. sep 2015 14:59

Važno je tudi, kako dobro odpadke stlačiš in kako dlogo vse skupaj traja - če imaš veliko odpadkov in je kanta polna v tednu ali dveh, odpadki seveda ne utegnejo razpasti, če gre počasi, pa nastane kaša iz neprepoznavnih sestavin.

Z gnojenjem je pa tako, da se učinek pozna, če ni zemlja že od prej pregnojena - kar je zelo pogost pojav na slovenskih gredah in rožnih koritih.

Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. sep 2015 15:47

kara je napisal/a:

Cila koliko pa ti posuješ na cca 2 l odpadkov? Jaz dam pol tiste priložene merice, ker mi je prodajalka rekla še veliko manj, cca žličko.

kara

Navodila, ki sem jih dobila v začetku, niso bila enotna.  Eni so pisali nekaj podobnega, kot je rekla prodajalka tebi in bi mi 1 kg zadostoval za pol leta, druga pa, da 1 kg zadostuje za 3- 4 polne posode. Bolj realen je bil drugi podatek.  Jaz sedaj posip delam doma, zato mi ga ni treba šparat in dam na 2 litra odpadkov eno slabo pest posipa. 

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 01. 2015 15:50

kara  

2. sep 2015 7:27

Kako delaš posip doma? To me pa res zanima. Mi lahko zaupaš iz česa je narejen.

kara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

2. sep 2015 7:43

Takole, kara.

rimljanka

kara  

2. sep 2015 9:30

Hvala Rimljanka. Zaenkrat se bom držala kar kupljenega posipa. Nimam sestavin za domačo izdelavo, pa tudi nimam toliko odpadkov, da bi se mi splačalo.

kara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti