Organko

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

17. mar 2015 11:51

Ker razmišljam o nakupu Organka, po 2 letih postavljam vprašanje uporabnikom, ki so ga kupili in v letih 2011-2013 razpravljali o uporabnosti na forumu. Zlasti me zanima kompost. Ali je v resnici nastal čisto ta pravi, to je zemlja ali je nekaj vmes, še vedno pol odpad po cca 6 mesecih. Mi ga še vedno priporočate? Ali bi lahko Organko izpraznila tudi na kompost, kjer imam kalifornijske deževnike? Jim ne bi morda škodoval tisti posip? kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

17. mar 2015 13:07

Pri meni na balkonu v organku ni še nikoli nastal kompost (ker živim v bloku, vanj pač mečem kuhinjske organske odpadke, ne pa recimo pokošene trave z vrta). Nastaja neka precej smrdljiva brozga, ki spominja na vse kaj drugega kot kompost (ne bom zdaj razpredala, na kaj spominja). Sem najprej mislila, da je bil en usmrajen sir kriv za to, pa se je pozneje izkazalo, da ne. Ampak s tekočino, ki se izcedi iz njega, pa cela rodbina že par let uspešno zaliva vrtove in balkonsko rastlinje in zelenjava in rože to gnojilo očitno hvaležno sprejemajo in se bohotijo, da je veselje. Organka zanesljivo lahko izprazniš na kompost, to bo kompostu kvečjemo dobro delo. Za deževnike pa ne vem - ampak če vprašaš na firmo, ki Organka prodaja, ti bodo radi odgovorili na vsako vprašanje. Razlika je v tem, da je kompost prezračen, masa v Organku pa ne, vsaj če delaš po navodilih, tako da se v njem dogaja marsikaj anaerobnega in posledice so vidne (oziroma dehtijo do neba). Ne glede na vse pa mi ni žal, da sem ga kupila. Če nič drugega, zato, ker vanj bašeš in bašeš olupke in podobno šaro, pa ga zlepa ni treba prazniti, razen da spodaj odtakaš tekočino (in z njo odmašuješ odtoke, če je ravno treba). Ampak ko ga prazniš, pa raje - če živiš v bloku - počni to takrat, ko te sosedje ne vidijo, ker bo tistega, ki bo prvi za tabo odprl kanto, zabrisalo po tleh. Sonja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. mar 2015 14:22

Se podpišem pod limnol, edino to bi dodala, da ga jaz praznim na del grede, ki je v prahi (počiva) da je kao en kompostni kup, jeseni razmečem po drugih gredicah in je tip-top, ko spomladi preštiham. Vonjave so pa enkratne, ampak se mi zdi, da tako diši življenje - bolj kot neki parfumi. Več ali manj se vonj zunaj hitro porazgubi. lp cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

17. mar 2015 14:29

Saj ni mišljeno, da bi v organku nastal kompost, niti ne more, ker ni prisotnih deževnikov in drugih razkrojevalcev. Vsebino se, po navodilih zakoplje v zemljo in kmalu nastane dober kompost. rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. mar 2015 15:07

Poleti, ko zakoplješ fermentirano vsebino organka, po 2 mesecih o njej ni več ali skoraj ni več sledu. Pozimi je pa drugače, saj organizmi pri temperaturi pod 8 °C počivajo. Vse, kar od pozne jeseni do zgodnje spomladi zakoplješ bodisi v kompostni kup ali na gredo, bo v nespremenjenem stanju počakalo na primerne temperature.

Deževniki pa menda vsebino organka prav obožujejo - pravijo drugi, sama nisem preverjala. To, kar sta napisali limnol in elaphus drži. Vonj je za aktivne udeležence praznjenja posode čisto znosen, za pasivne pa malo manj.  Odvisen je tudi od količine  posipa: več posipa, manj neprijeten vonj, še sploh, če je posip kvaliteten. Tak posip ima lepo rjavo barvo in prjetno diši po pripravku za kis   iz naribanih jabolk. 

Cila

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. mar 2015 15:34

Še en nasvet:  ko sem šla brat prejšnje strani je bilo precej pripomb glede plesni pri biogenu. Temu se lahko izognete tako, da biogen takoj po nakupu na zraku, lahko na direktnem soncu (v pečici raje ne, bi znalo biti mikroorganizmom hitro prevroče) posušite do suhega. Suh posip ne izgubi na kvaliteti, po letu in pol je še vedno učinkoval - potem mi ga  je pa zmanjkalo. 

Cila

kara  

18. mar 2015 8:41

Hvala za odgovore. Mislim, da ga bom kupila, kajti prihranim lahko vsaj pri gnojilu za rože in zelenjavo.

Kar se praznenja tiče, imam  obsežno zemljišče okrog hiše in noben vonj ne bo mogel zmotiti nobenega od sosedov, ker so predaleč. Sploh pa so vajeni vonja po politi gnojnici z bližnjih kmetij. Prelesti podeželja pač, ampak to gre zraven ostalih dobrih plati. Bolje narava, kot mestni smog.

kara

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. mar 2015 9:02

kara, pri nas se na njem prah nabira, črn z zelenim pokrovom je, samo tiste malega dozirnika nimam več. Pa pokrov so mi, ko je počil, poslali čisto zastonj. 

Loni Makaroni

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. mar 2015 9:04

PS Na arome sem se pa tudi sama čisto navadila, ne grem več v blok. rabim ga pa zato ne več, ker bio odpadki in kompostiranje niso med mojimi zadolžitvami, nekako imam občutek, če bi uporabljala organka, da bi to postali. Pa še kam ga nimam postaviti, zdaj balkon ni več tako priročno blizu kot je bil v mojem miniaturnem ljubljanskem stanovanju. 

Loni Makaroni

kara  

25. avg 2015 10:05

Evo moje poročilo o Organku po slabe pol leta uporabe.

Moje začetno navdušenje je močno splahnelo, kajti razen tega, da se mi je zmanjšala količina odpadkov, drugega strašnega učinka ne vidim.

Gnojenje s tekočino, ki se izloči ni nikakršen presežek. Sem poskusno gnojila del vrta, drugega pa ne in ni bilo neke očitne razlike.

Spomladi sem vkopala t.i. predelane odpadke v gredo, pa se mi še sedaj valijo ven celi kosi.

Najhujši pa je smrad tekočine po bruhanju. Zalivanje rož tako absolutno ne pride v poštev, ker je preblizu stanovanja. Samo enkrat sem gnojila, pa so se vsi pritoževali.
Uporabljam ga še in ga bom tudi v hladnejših dneh, da mi ni treba za vsako solato na kompostnik, ker ga imam pri roki v shrambi, kjer je tudi prava temperatura.

Nek presežek pa zadeva vsekakor ni, vsaj moje izkušnje so to pokazale. Žal, sem pričakovala precej več, sploh kar se hitrosti razkrajanja  tiče. Tudi, če ne bi bilo posuto z biogreno, bi vejetno bil učinek približno isti.

kara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti