13. feb 2012 21:42
Za peko kruha sem popolna ničla, a se je pred leti od nekod pri nas prikazal star kruhomat. Kruh ponavadi kupujemo, ker nimamo prav veliko časa za peko, občasno ga speče žena v pečici. Odkar je doma kruhomat, sem ga naštudiral v nulo (saj veste, moški, da le malo diši po avtomatih ...). 3 decilitre tekočine (voda, mleko, kefir, pivo - tega je sicer škoda ..., izmerim v kozarcu), 0,5 do 0,6 kg moke (po tehtnici, kar je doma, od bele do polnozrnate, ovsene, otrobov, koruzne, ajdove ...). Pri tem naj bo vsaj pol moke mehke bele, npr. tip 500, takšne so izkušnje. Vmešam zavitek suhega kvasa, dodam nekaj soli, žlico ali dve oljčnega olja, dober ščepec sladkorja (da bo imel kvas kaj glodati) in ponavadi tudi nekaj bučnih ali drugih semen ali nič. Pri bučnih semenih namesto oljčnega olja dodam bučno.
Pritisnem na "knof" in to je to. A ni čisto tako. Vmes še pri gnetenju nekajkrat pogledam, če ima testo ustrezno teksturo, še vedno lahko dodam moko, da ga malo posušim, ali vodo, da je bolj mehak.
Tako se mi zljubi speči kruh nekajkrat na leto, na primer za rojstne dneve, božič, novo leto, prvomajski piknik ipd. Do zdaj je kruh še vedno uspel v zadovoljstvo vseh jedcev.
Hočem povedati, da kruhomat zelo olajša peko kruha, treba pa ga je spoznati in ne takoj obupati. Kruhomati se med seboj zelo razlikujejo, zato eno priporočilo ne velja za vse. Še to: Čeprav je kruh iz kruhomata odličen, se lahko skrije pred dobro pečenim kruhom iz krušne peči. Original je le original, nadomestek ga nikoli ne doseže - vsaj po mojem mišljenju.
lp
booris