6. jul 2011 13:25
Jaz sem pripravljal pred časom, sam jaz nič ne kompliciram z ribami ( tako nisem nikoli razočaran ) le spečem na olju.
V knjigi " ribe in raki v mednarodni kuhinji, o mreni piše:
Belo in okusno meso je lahko prebavljivo, toda nekoliko srtljivo. Velike primerke kuhamo v ribji osnoviin serviramo s pikantno omako, manjše pa pečemo, cvremo in pripravljamo po mlinarsko ali kot brodet oziroma ribji paprikaš. Ikre so strupene.( str.48 )
Na drugem mestu ( str. 358 ): Meso mrene je dokaj prazno, manjka mu čvrstost in polno je srti. Mreno največkrat pripravljamo v ribjih jedeh skupaj s drugimi vrstami rib. Lahko pa jo pripravimo po mlinarsko, na način Bercy ali pečemo na žaru. Dodamo ji maslo in gorčico, šalotko ali sardelami. Mrenice so mrene od 400 do 600 gr.
pol so še štiri recepta: Mrena po burgundsko ( s šampinjoni ), Pečena mrena ( prepikana s srdelami, pečena v pečici ), Mrena z različnimi omakami ( poširana v kislem zavretku, z omako ) in Mrenica na žaru.
V knjigi : zlatna knjiga ribljih jela, za mreno piše enako je le en recept za Ribljo čorbo ( fiš paprikaš ).
Če te zanima, poslikam stran s recepti ( ponavadi se vidi prebrat ) in objavim.
ežoj