Homogenizirano mleko

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

13. jun 2011 19:26

Bannanna vsi trije jogurti so bili kupljeni v mercatorju, z istim rokom uporabnosti. Je pa bila Activia tista v velikem lončku, ki ima na vrhu žitarice. Je pa fora, da če hočjo deklarirat izdelek kot probiotičen morajo (citiram http://www.zzv-lj.si/index.php?page=home)

Če želijo proizvajalci izdelke deklamirati kot živila s probiotiki, jih morajo proizvajati v skladu s predpisanimi zahtevami.

-          Vsaka živa in aktivna mikrobna kultura v jogurtu mora tisti hip, ko je proizvedena vsebovati najmanj 108 mikroorganizmov/g; znano je, da se njihovo število prvih 14 dni po embaliranju ne spreminja, po tem pa se hitro zmanjšuje, prav tako njihova aktivnost in karakteristika probiotičnega izdelka (rok uporabe čim daljši!).

-          Kultura mikroorganizmov mora ostati živa do konca roka uporabnosti, kar teestirajo v laboratorijih

-          Posamezni fementirani izdelek je odvisen od natančno določenega izbora vrst mlečnokislinskih bakterij, ki pri določeni T in času fermentacije ustvarjajo določeno kislost izdelka, mu dajo ustrezno okus, vonj in konsistenco.

-          Mikroorganizme, ki jih v industriji dodajajo v procesu fermentacije, imenujemo starterske kulture; te so skrbno izbrane glede na želene lastnosti izdelka

 

Torej MO morajo biti živi!

Roncolino

nina _  

član od: 31.10.2008

sporočila: 156

13. jun 2011 21:08

No ja, uradno je že tako, realno pa ... vprašanje.
Morda v razmislek: http://www.nature.com/icb/journal/v78/n1/full/icb20

Drugače pa se je menda klinično dobro izkazal Lactobacillus GG.
Da ne bom čisto OT: morda je res krivo, da prej niste pili mleka, zdaj pa kar naenkrat večje količine. Jaz se mu ne odrečem (homogeniziranemu ali ne) :).

 



nina _

Sporočilo je spremenil(a) nina _ dne 13. 2011 21:09

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

15. jun 2011 13:43

Predlagam ti, da narediš izločitveno dieto. To pomeni, da vsakič, ko zaužiješ kakšen mlečni izdelek beležiš simptome. Dva dni uživaš zgolj mleko, nato si vzami dva dni pauze do novega mlečnega izdelka. Če boš ugotovila, da je mleko vzrok tvojih težav poskusi kalcij nadomestiti z drugo hrano, smiselno pa bi bilo obiskati alergola in narediti teste.

Ob vsej debati o probiotičnih jogurtih pa mene zanima, zakaj je vsebnost maščob 1,5 % pri večini slovenskih proizvajalcev? Če ne prav pri vseh - hmmm. So mi namreč zelo všeč po okusu, ampak Lidlov probiotični jogurt z 3,2 % maščobe je nadvse kremast in moj mali sin ga strašansko obožuje, ker ni prekisel.

 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

15. jun 2011 14:07

Mislim, da vsi slovenski proizvajalci ponujajo jogurt z 1,5 ali 1,6 in 3,2 ali 3,5 % mlečne maščobe. Razlika v okusu je razumljiva, če upoštevaš, da se poleg maščobe z mleka vedno pobere še kaj zraven, poleg vsega pa je veliko koristnih in aromatičnih stvari topnih prav v maščobi - in te vzamejo pač ven. Lahko poskusiš sama doma - iz polnomastnega mleka nastane krasen jogurt, iz napol posnetega je tudi še čisto OK, iz posnetega z 0,5 % maščobe dobiš pa nekaj prilično sluzastega (vsaj meni ga še ni uspelo narediti, da bi bil toliko trd, da bi se držal skupaj - za razliko od variant z več maščobe, ki vse po vrsti krasno uspevajo). Če bereš sestavo jogurtov, imajo tisti brez maščobe (recimo z 0.1 % MM) vedno dodanega še kaj, recimo topne vlaknine, da je stvar sploh kolikor toliko kremasta in se drži skupaj.

Kaj čemo - vsega pač ne moremo imeti.

Lep pozdrav,

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

15. jun 2011 14:23

Limnol, seveda ponujajo jogurt z različno vsebnostjo maščob. Ampak sprašujem izključno o probiotičnih jogurtih.

Jaz nisem zasledila, da bi imeli več kot 1,5 % maščob katerekoli probiotični jogurt od naših domačih proizvajalcev.

Pa me prav zanima zakaj?

Meni pa ni vseeno, da otrok je posnete izdelke, saj je za njegovo starost še kako pomembno uživanje polnomastnih izdelkov, vključno z mlekom. Sploh probiotičnih, ker je pogosto bolan. 

 

 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

15. jun 2011 15:03

V Ljubljanskih mlekarnah zanesljivo vedo.

Sonja

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

20. jun 2011 11:53

Hvala vsem za vaše odgovore,mnenja...Sem že izločila mleko in večino mlečnih izdelkov,tu in tam še popijem kakšen kefir.Težave so izginile,izgleda da imam res laktozno intoleranco.Ravno zdaj pijem kavo z  ovsenim napitkom in je prav okusna.Prisrčen pozdrav

nallis

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti