28. mar 2011 11:39
tulka je napisal/a: |
Tisti, ki so prisiljeni hoditi po oblačila in podobno na Karitas, RK in podobno, bi bili verjetno veseli nobel obutve - zakaj bi tja nosili zgolj 'povprečne' kose? Tudi med socialno šibkimi so maturantke in njihove mame.
|
Seveda Tulka, imaš popolnoma prav.
Pred dolgimi leti je nekaj na to temo napisala Slavenka Drakulić - se ne spomnim v kateri knjigi, mislim, da je bila Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali - ker knjige nimam pri sebi, bo povzetek precej grob in zelo približen.
Svoji znanki, begunki, ki je ostala brez vsega, je ponudila, naj si izbere kakšen par čevljev izmed njenih. Izbira jo je spočetka presenetila, saj je begunka izbrala elegantne salonske čevlje, ko pa je o tem premislila. ji je bilo jasno, da v takih situacijah potrebujemo nekaj, kar nam vrne samozavest in nas oddalji od trenutne preživetvene situacije.
Prej nisem razmišljala o tem, mi je pa od takrat to ostalo v zavesti in me zelo zmoti prikrito podcenjevanje, ki se dostikrat zavedno ali nezavedno zavija v dušebrižništvo.
Sem seveda mnenja, da si lahko v okviru svojih možnosti vsak izbira, kako bo trošil svojo energijo, zdravje, čas, denar in kar je še takih reči. Ampak to naj velja za vse, tudi za tiste, ki so trenutno ali trajno v situaciji, v kateri prejemajo pomoč, državno ali pa vašo ali koga drugega in ni važno ali denarno ali drugačno.
Ko smo že pri elegantnih čevljih, ne razumem, zakaj bi na RK in podobne organizacije nosili le udobne in nevpadljive čevlje - le zakaj nevpadljive, a da nas ne bodo motili? Morda pa kar gumijaste škornje, pa še motiko, da si bodo ti leni podpiranci nakopali kakšnih koreninic na izprošenih krajih v gozdu?
@Zara-Marisa - jaz ti predlagam, da vse čevlje odneseš na eno od zbirnih mest, saj so ti jih že dosti predlagali.
Točno tako, kot je tebi samozavest in razpoloženje dvignil nakup teh ali onih čevljev - saj, če ne bi bilo tako, najbrž ne bi omenjala celo firme še na kuharskem portalu - ju bo dvignil tisti, ki jih bo dobila.
Če so pa šolenci v prodajnem stanju, naj jih proda ena, ki trenutno ta denar rabi vsaj toliko, da bo vedela, kje jih naj ponudi.
@strelka - mogoče pa tisti, ki pritiskajo nate, da jim pošlješ ponujeno ne morejo do tebe ali si, bolj verjetno, niti ne želijo neposrednega srečanja z dobrotnico. Saj tudi zato obstajajo vsi RK, Karitasi in podobno.
Če bom kdaj zaklošarila (in nobeden od nas ne more reči zase, da se mu to ne bo zgodilo), je zadnje, kar bi si želela na Silvestra, da mi kakšna dobrodelnica pritovori vrečo take ali drugačne krame. Kaj si pa pričakovala, da ti bo poljubila roko ali kaj? Tudi klošarjat silvestruje in tako kot vsi drugi, upajo,da si bodo z malo manj slovenske fovšije lahko privoščili celo kakšno razvado.
In seveda tudi pomoči potrebne potrebujejo štikle, samo morda ne tako zelo nujno kot samozadovoljne pravičnice.
@mamamia - dvomim, da bi bil nekdo, ki kupuje to ali ono zaradi tega nujno uspešen tudi v čem drugem razen v nakupovanju (saj tisto poznaš: Zagrebačke frajlice nosijo šešire, a njhove mamice kuhajo krompire)
Se pa popolnoma strinjam s teboj, da so kupčije Zare-Marise njena stvar in da vsekakor ne vplivajo niti pozitivno niti negativno na splošno dobrobit.
@Multi - Glej, o čevljih se menimo. Moški se pa kaj o vojski. Saj vidiš, da greš tukaj dosti liscio čez vse in da si vsem pri srcu. Ne si zapravit tega.
nola