26. mar 2011 15:13
Najlažje jemljejo ustanovitev in delo podjetnika vseh sort osebe, ki so plačane zato, da ljudem, ki nimajo osnovnega znanja o poslovanju, planiranju, financiranju, finančni politiki in pogojih poslovanja v prihodnosti. Tudi o pravu ne, pa se mi zgraj opisano neznanje ne zdi šokantno. Šokantno se mi zdi, da so nekateri prepričani, da znajo rres prav vse in da bi tudi drugi res znali prav vse, če ne bi bilo tako zarukani, leni. Se ve, kaj s tem mislim.
Slovenija je preplavljena z raznimi osebki, ki prepričjujejo ljudi, da je denar na tleh, treba ga je samo pobrati. On dobesedno silijo ljudi v s.p.,niso pa sposobni narediti ene verjetne ocene prihodnosti, pri čemer je potrebno upoštevati veliko okoliščin. Sicer so tudi hudo pametni zgobili veliko premoženja, imeli so svetovalce, pravnike, pa niso računali na recesijo in finančno nedisciplino in nezmožnost iztrejave dolgov.
Takih predavateljev sem srčala kar nekaj, poznam svetovalle na RZZ, ki jih zanima samo statistika samozaposlitve, prve pa ogromna premija. Ko gre v propad, pa ni nikogar, ki bi jim pomagal. Glede stanovsih združenj si ne delajte iluzij, tam vas bodo poslali k odvetniku, davčnemu svetovalcu, pomoč ad hoc pa nobene. Mogoče ponovni očitek, izrečen, ali pa ne, kak nesposobnež, ali lenuh da si.
Še hujša je situacija negotovosti, ko je potrebno nekaj storiti, pa ne bi, pa pravijo vztrajaj, sam bo bolje. Figa, praviloma ni bolje, potonejo z dolgovi, hipotekami, ker ni denarja, da bi potešil vsaj DURS, da se podjetje zapre. Eni so optmissti, drugi ne razumejo dogajanja, tretje pa prepričujejo, aja, tisti, ki so plačani za pomoč.
Do pokoja mi manjka enomestno število, izkušenj imam veliko, nekaterih stvari še vedno ne znam, slabo parkiram, slabo obvladam računalnik: lahko pa povem, da mi je jasno, zakaj je draga država. Zaradi tistih primerkov, ki pehajo ljudi v stisko zaradi pomanjkanje lastnem odgovornosti, znanja, večvrednosti in popolne empatije. In za to so še plačani. In to tako dobro, da ne vedo, da ljudje nimajo niti za preživetje.
Tega, da bodo nekateri predpišoči razumeli, da je mogoče izraz " zaviti vrat", razumeti tudi kot naspoditi, onemogočiti in jim preprečiti družbeno škodo, pa ne pričakujem. Itak verjamem, da je šokantno, da so ljudje butasti in brez empatije.
Predpisanje je samo cvetober slovenstva. Taki smo.
F r i n a