23. mar 2011 9:31
Sem prebrala bekijino vprašanje in sem ga razumela na enak način, kot ga je tudi violy.
Sama sem tudi že videla eno maso zgodb ljudi, ki so po sistemu "bom že kako" šli v podjetništvo in potem so zaglavili. Ali si niso zavarovali plačil, ali so izgubljali že pridobljen denar, ali niso znali narediti kalkulacije, ali so delali napake pri obračunavanju davka (tu se malo d.o.o. blazno enostavno dobi)...in tega je še ogromno. In ničkolikokrat se je potem slišalo "joj, nisem vedel/a, nisem pravnik/ca...a moram to vedeti, ne znam iskati po uradnih listih"... Hja, realnost je takšna, da pravni promet (skratka, vsi, ki s podjetjem poslujejo) predpostavlja, da tisti, ki zastopa podjetje, pozna zakonodajo. Oziroma, če je ne pozna, mora pridobiti informacije in se podučiti od strokovnjaka in potem to informacijo predelati do točke, da jo razume. Saj lahko smo blazno sočutni (in to zlasti in posebej objavljamo na forumih), ker so pač ljudje različno spretni pri pridobivanju informacij in eni večkrat potegnejo ta kratko - ampak realnost je pa taka, da ko pridejo upniki, takrat to, ali je kdo kaj vedel in česa ni vedel in o čem ni razmišljal....takrat to ni relevantno. Takrat je samo to, kako se bodo terjatve poplačale.
In je treba to sporočilo predelati in bi ga moral vsak, ki se gre podjetništvo. Sicer bi bilo bolje, da bi se tega naučili preden so odprli firme. Meni nikoli ni bilo jasno (sem v resnici večkrat vprašlal odgovorne na zbornicah), zakaj nekako ne naredijo nekih izboraževanj in zakaj ne podeljujejo certifikatov o tem, da je nekdo opravil preizkus temeljnih znanj prava, ekonomije, računovodstva, veščin pisnega komuniciranja....da lahko odpre podjetništvo. Hudiča, za to, da kuhaš kavo v kafiču, je treba imeti higienski minimum, med podjetnike gre pa lahko vsak? S tem, ko je politika na veliko povedala (kakih pet let nazaj), da se bo lahko blazno hitro ustanovilo podjejte, v dveh urah da že je, si ni ravno naredila kakšnega blazne usluge. S tem so samo odložili val pavperizacije, ki se dogaja zdaj, pa še dodatni kanal za ustanavljanje firm, kamor se premeča odvečne delavce in se jih potem odpusti brez odpravnin, je nastal.
Beki, tebi pa takole: Punca, daj za božjo voljo, izboljšaj svojo artikulacijo - že vprašanje si postavila tako, da smo razumeli v različne smeri - ker če te tudi v poslu tako različno razumejo, kot smo te me tule, ti ne bo šlo dobro tudi v primeru, da bi opravljala tržno najbolj atraktivno dejavnost, ki je sploh možna. Druga stvar, če ima ena dejavnost (podjetje je registrirano za več dejavnosti) tržno prihodnost in prinaša prihodko, potem ne vidim razloga, da se električar ne bi naučil/priučil novih veščin. In to še ni vse, obstajajo tudi sredstva za izobraževanje za take namene v okviru evropskega socialnega sklada in o tem ti lahko svetovalci na zavodu za zaposlovanje veliko povedo. Tudi obstaja denar za "žensko podjetništvo", skratka denar za to, da se okrepijo podjetja, kjer so zaposlene ženske in jih vodijo ženske in to je takisto v okviru omenjenga sklada. Če nič drugega, poglej, kako bi tam dobila denar za to, da greš ti na seminarje, kjer te naučijo temelje gospodarskega prava, da boš vsaj razumela zakone.
Tretja stvar: Beki, knjiga je orožje, vzemi jo v roko.
Pa srečno.
Vendelina jr.