6. mar 2011 10:31
btadeja je napisal/a: |
Živjo Moja situacija je sledeča: oba s partnerjem imava v dopoldanskem času toplo malico v službi. Torej neko tradicionalno kosilo ob 14.00 odpade, nekje okoli 19.00 ure nama zadiši kaj pojesti (to je ura do katere uspeva kaj pripraviti, ker tako ali tako nikoli ne veva kdaj bova zaključila v službi- evropski delovni čas :)). Kaj ve pripravite za takšno večrjo? Torej kljub temu da imava topel obrok vseeno ne želim, da dan za dnem jeva paštete in senviče, želela bi nekaj toplega, srednje nasitnega in seveda okusnega ter ne predolgotrajajočega za pripravo, saj nimam prav dosti časa za kuhanje. Kakšen nasvet, kaj naj danes pripravim? Razmišljala sem o kakšni juhici, pa mi je partner ravno sedaj po telefonu povedal da bo lačen, ko pride domov, torej juhica odpade, rabim kaj bolj kaloričnega. Vsi nasveti dobrodošli, ker mi zmanjkuje idej. btadeja |
Torej, vidva sta mladi par, ki se bolj igra odrasle, kot pa to je. Ker si ti padla v eno hecno vlogo "jaz sem ženska in vse zmorem" in seveda v tem kontekstu "ne veš točno, kdaj se bo končal delovnik, ker si tako zaposlena" (draga moja ali se naučiš alocirati opravila tako, da boš končala ob eni normalni uri in boš tako tudi kdaj karierno napredovala, ali pa boš delala piar iz svoje kobajagi zaposlenosti in ti bodo dali pač več dela, ker je največji pisarniški gušt dajati naloge takim, ki jamrajo, upreti se pa ne upajo....) in potem prišla domov in ob 19h bi kuhala "juhico za svojega dragega". S tako vlogo se ti bo zgodilo dvoje:
- v kakih treh letih boš pregorela ali pa boš maksimalno zoprna
- z rednim uživanjem večerje bosta obadva čez nekaj let imela težave s težo (in se boš priključila vsem temam in sajtom, kjer se hujša).
Ni štos v večerjah. Sicer imaš na topicu o tem, kako se varčuje, maso idej, kako se npr: pašta bolonjez naredi v ogromnih loncih in potem se zadeva zamrzne. Pa kako se, kadar se kuha, vedno kuha več obrokov in se potem razne zelenjavne zadeve zamrzenjo in jih imaš potem za pogrej in pojej čez teden.
Tudi ni štos v prehranjuevanju. Ker pravilo je blazno enostavno: zajtrkuj kot kralj (doma, ne v službi), kosi kot princ in večerjaj kot berač. In je pač treba znati organizirati shrambo in prehrano in kuhanje na tak način. In pri tem je treba misliti na dolge proge. Urnik, kdaj se hrani, to določa ženska v familiji (je pač tako, da imamo ene negovalne gene, ni kaj) in če boš ti sedaj pristala na to,, da boš kuhala ob 19h (pa ti to ne gre najbolje), potem boš to počela naslednjih petdeset let. In že naslednje leto ti to ne bo pasalo. Ker naslednjih petdeset let večerje tudi pomeni, da boš naslednjih petdeset let ti pospravljala kastrole, moški tvojega življenja se bo pa čohal na fotelju in gledal TV dnevnik. In ko bodo prišli otroci, bo on, navajen na sedenje in čohanje, tudi to počel, ti si boš pa dodala še eno opravilo v smislu kopanja in spravljanja otrok spat. Večeri so za to, da se pogovarjamo. In če smo lačni, si pač pripravimo hrano. Včasih skupaj, včasih ne (ampak smo čisto vsi tolikanj kvalificirani, da to zmoremo). In dokler sta še sama...je treba partnerju lepo in inteligentno pokazati, da ga doma čaka terna in ne terna za to, ker zna skuhati golaž.
Vendelina jr.