7. mar 2011 5:39
acerin je napisal/a: |
- Revščina je zlo in ni dobra, prostovoljna preprostost (precej blizu izrazu, kot ga predlagate: "ponujanje sitemu presno korenje"), pa je dobra - je odrekanje odvečnemu, zaradi ljudi, ki so v precej večji stiski kot si sam.
|
Omejila se bom samo na ta del, ki ga ponavadi prezremo. Iz katerih koncev sveta prihaja hrana in koliko so plačani tisti, ki tam garajo zanjo? Tudi otroci, ki pa ne sanjajo čokolade, ampak kos kruha!
Jaz sem se prostovoljno odrekla kupovanju nekaterih izdelkov znanih firm ko sem v FT prebrala v kako nečloveških razmerah delajo in koliko so plačana mlada dekleta, ki delajo za svetovno znane firme, tu imam v mislih modno industrijo. Da v prehrambeni ni dosti boljše, sem skoraj prepričana.
Kot zanimivost naj povem, da sem prav tam prebrala tudi osupljiv rezultat raziskave desetih srednjih šol. Iz te je razvidno, da (velik odstotek anketiranih) predrage obleke svojim najstnikom kupujejo prav tisti starši, ki se komajda prebijajo iz meseca v mesec. Da nekateri v ta namen najamejo celo kredite, če ne zmorejo. Z bolnim izgovorom "Jaz nisem imel, zato mora moj otrok imeti vse najboljše".
. Da sem spadajo tudi zadnji modeli mobilcev in ostale tehnologije, se ve.
Smo res tako daleč, da "najboljše" pomeni kos blaga z zvenečim podpisom na r...,ne pa izobrazba, vzgoja in spoštovanje do sočloveka ???
Da ostanem pri bistvu teme, tudi tako se veliko prihrani, predvsem pa se ne podpira prebogatih.
murnik