4. mar 2011 17:48
Moj prvi sadni jogurt v življenju je bil limonin. Mama je fliknila v navaden jogurt malo sladkorja in stisnila noter še limono.
Drugi sadni jogurt je bil navadni jogurt z rahlo zmečkanimi borovnicami (ki smo jih sami nabirali, mimogrede na izletu).
Sadne jogurte, kadar zapašejo, še vedno sčaramo sami. Se mi prav fržmaga kupovati "originalne".
Kar se varčevanja tiče:
- kruh režem na tanjše rezine (in vzemi še enega, če si lačen)
- pohane šniclčke delam tanjše (pa vzemi še tri, če ti paše)
- solato operem, jo nacufam, po občutku do konca pripravim raje manj kot preveč (nekaj časa je vedno ostajalo po par peres...), če je je premalo, jo samo dodam v skledo...
- imam potrpljenje šniclat vse ovinke in konce peteršiljeve korenine, zveriženega korenčka, ostanka paprike ob peclju, četrtinko rumene kolerabe, ki se je že malo zverižila...fliknem v ričet
- jajca kupujem manjša oz. normalna (zdaj so večinoma res velika), pa si speci 3 ali 4, če ti paše
- jemo počasi in v miru
Še veliko malenkosti, a ne bom nikomur solila pameti.
Zdaj moram pa povedati še nekaj. Velikokrat sem videla hladilnike, polne nafrfuljenih papirjev, v katerih so bile po ena šnitka plesnive piščančje posebne, tam zadaj zatlačene odprte in ne do konca pojedene ajvarje, marmelade, olive, kisle kumarice (imajo eni še vedno navado z roko jemati kumarice iz kozarca in potem se hitro pokvarijo...marmelada se zajema s poslinjeno žlico... )
Če kupim manjše pakiranje toasta, v katerem je 10 rezin, potem bom kupila 5 koleščkov salame in nič več (dandanašnji pri teh tehtnicah res ni potrebno kupovati 10 ali 15 dek (itak ti potem nareže 17)
V glavnem, pri nas nihče ni bil lačen, kdor koli je mimo prišel, smo mu krožnik postavili na mizo in je prisedel (tole je pa ena lepa navada z Dolenjske) že od nekdaj.
Pri vsem tem je res, da v obdobju, ko otroci rastejo in ko znajo fantje naenkrat zmazati 2 pici ali 3 kremenatlce ali pol kure in so še lačni... to je pa mal kriza, ja.
In še bistvena stvar: izbirčnost je prepovedana! Pri nas jemo vse: od cele kumine do rdeče pese, mlečnega riža in gresa s čokolado ali brez, palačinke samo iz vode, moke, soli in par kapljic olja..do palačink z mlekom, radensko, jajci.....tudi nekaj dni star kruh....marmelade in džeme, čaje brez dodatkov in čaje s sladkorjem ali z medom....
Se je od nekdaj postavilo na mizo in samoumevno pojedlo. No, si včasih izmenjamo kakšno stvar: recimo, jaz obožujem mastno meso iz juhe ali v golažu, ostali malo manj.....pa eden ima raje bolj gosto, drugi bolj redko juho, meni je vseeno....
japaja