4. mar 2011 22:52
Mi imamo že kar nekaj časa omejeno porabo denarja za živila!Enostavno porabimo lahko samo 150e pa ne, da si ne moremo privoščiti več ( hvala bogu imava oba lepo plačo) ampak zato ker želimo sami sebe omejit o pretirani porabi ter varčujemo, da bi si lahko ustvarili hiško! To je za nas motivacija, predvsem zame!Kako nam uspe?
1.LISTEK:Nanjga pišemo osnovna živila ,ki nam jih je zmanjkalo!
2.AKCIJE:kupujem samo pri enem trgovcu,tako vsak ponedeljek prelistam letak! Se pravi ko je kava,mleko,olje,... v akciji kupim toliko kolikor porabimo v enem mesecu ,ker nekje čez mesec se akcija ponovno ponovi!
3.Imamo vrt,(za sprotno porabo),mami pa ima kmetijo tako da imamo pri njej njivo!
posledično nikoli ne kupim krompirja,korenja,kolerabe,česen,čebulo, fižol,zelje in repo si sama kisam,vložim si papriko, kumarice,peso,stročji fižol,srbsko solato,marmelade...za hišo imamo sadovnjak sami si pridelamo kis,jabolčni sok,sirup za redčit iz višenj,bezgov sirup...dišavnice si posadim jih sesekljam dam v zamzovalnik(pa ne rečt da so manj zdrave kot suhe začimbe v embalaži)!
4.MESO:V začetku leta si kupimo mladega pujska (zanjga smo odšteli 45e ta znesek je zajet v proračunu 150e) Pripravimo suho mesnate izdelke! kupila sem 10 piščancev za njih sem odštela 30e nekaj jih pustim ,da imamo kokoške se pravi tudi jajčka! Ravno danes sem kupila 10 kg stegna domačega bikca po 6e ( vem kakšen je izvor in prehrana živali)!Torej jemo kvalitetno,domače meso!Živali imamo pri mami in očetu v hlevu ampak vsake 14 dni ko sta ona pop.v službi poštimamo vse živali! Naslednji teden pa jaz v zameno kuham še za njiju se pravi z nekim skupnim dogovoram oskrbimo vse!
5.Lepo prosim ne rečt blagor se enim ,ki imate možnost vse to si pridelat !njive in travniki so opuščeni! Hodim v mesto v službo ob mestu so si nekoč ljudje iz bloka zasadili zelenjavo danes je tam samo trnje! zakaj, njihovo mišlenje ,se nam ne splača!O pa kako se bo splačalo!Da si jaz vse to pridelam moram trdo delat in bit zelo disciplinirana všasih se že mrači ko jaz še z motiko po njivi tolčem!Sosedje pijejo pivo na terasi jaz pa na bregu mojega vrta, sosedovi otroci skačejo po trampulinu moj 2 letnik pa sedi med jagodami in jih trga,nalaga zel na traktor in vozi na kompost,pa je moje malo dete vse nasmejano in veselo ker mamici pomaga pri sosedovih pa vpijejo pazi da ne padeš, ne tako visoko skakat...( no malce sem skrenila iz osnovne teme)!
6. bistvo:Hrana je zelo draga se strinjam ampak z malo razmišlanja,kombiniranja,prilagajanja včasih tudi odpovedovanja se da poceni in zdravo kuhati!Ne morem rečt da živimo v odpovedovanju tudi mi jemo poli salamo pa argeta pašteto ter pijemo coca colo.... kot bi rekla japaja smo pravi dolenci kjer se miza vedno šibi pod dobrotam
VELIKO USPEHA PRI VARČNEM NAKUPOVANJU!
nejčica