20. jan 2011 14:13
Zmerna, ne prehitra hoja v hrib (ne preveč strm) je ena bolj priporočljivih oblik rekreativne dejavnosti, sploh za tiste, ki kakšnih večjih naporov ne zmorejo. Tako je meni svetoval zdravnik, ko sem morala zaradi zdravstvenih težav kombinirat dieto in zmerne telesne dejavnosti. Hoja v hrib je lahko pravi užitek, a si nabavi pohodniške palice, gre veliko lažje, in tudi več mišic dela (roke na primer, ki ti prihopji brezpalic bolj visijo ob telesu).
Je popolnoma enakovredna zmernemu teku in kolesarjenju. Jaz bi na tvojem mestu kombinirala, se vsaj ne boš hitro naveličal rekreacije.
Zmeren tek, hitra ali zmerna hoja, kolesarjenje, plavanje, rolanje so tetelsna dejavnost, ki jih toplo priporočajo vse, ki želijo vzdrževati določeno telesno vzdržljivost, skrbeti za svije dobro počutje in istočasno izgubljati odvečne kilograme.
Intenzivne oblike vadbe ( fitnes in podobno), pri katerih se sicer potiš, ne prispevajo toliko k izgubi maščob in kilogramov, so bolj namenjene krepitvi in oblikovanju mišic oziroma telesa.
Tako da si obliko rekreacije izberi glede na cilj, ki ga želiš doseči, in upoštevajoč tvojo fizično prirpavljenost. Najprej zmerno, potem pa vse bolj intenzivno, če boš videl, da zmoreš.
Mamamia
mamamia