Pozdravljeni,
Vem, da sem bolj outsiderka, a ne vem kam se obrniti, pa glede na to, da več glav več ve, mi boste morda znali podati kak pameten nasvet.
Moj problem je sledeč....
Živim v manjšem bloku v pritličju. Izza našega vhoda se nahaja gostilna in ena zelo posebna soseda.
Naša soseska je že tako ali drugače problematična zaradi podgan, ki rade pogledajo v okolico gostilne, če je kej za pod zob. A smo se z njimi borili na tak ali drugačen način in kvečjemu prilagodili svoj vsakdan (ne mečemo odpadkov, ptičem dajemo manj krme oz. samo čez dan, da utegnejo vse pojesti, zapiramo vrata, wc školjko itd.). Odkar pa se je v našo sosesko priselila posebna soseda, svojih 70 let stara, je naše ravnovesje povsem porušeno.
Moje oseno mnenje je, da ima nekaj psihičnih travm, ampak se me to ne tiče, dokler ne pridemo do našega problema. Gospa namreč zvečer nabira po smeteh star (plesniv) kruh, kosti in razne pomije, katere se ji zdijo primerne za porabiti. Vso to svojo kramo baje skladišči na verandi in jo meče pred stanovanjem, češ hrani našega psička.
Moj psiček je pudeljček, nadvse radoveden, ki rad vse pospravi v gobec in kadar le izgubimo trenutek pozornosti nad njim, pobegne h gostilni - seveda, ker diši po čevapčičih in drugih dobrotah. Z gostilničarji, ki razmišljajo s trezno glavo, smo že zdavnaj dorekli, da ga ne hranijo, saj mu to škoduje, ker ima občutljiv želodec.
Naši sosedi pa smo na milijone načinov poskusili enako stvar dopovedati, pa ji nikakor ne moremo dopovedati. Rezultat vsega je večje število podgan, ki se prihajajo gostiti pred njena vrata in moj pes, ki rad poseže po kosteh, kadar nima nadzora, nato pa doma bruha, po 2 dni trpi na dieti in posledično ga manj puščamo ven, kar pa navadno rad počne skozi cel dan, kljub sprehodom.
Dejanja naše sosede nas zelo motijo, moteče je za celotno sosesko, a ji ne moremo dopovedati, da tega ne sme početi. Na zadnje smo pomislili na prijavo kaki inšpekciji, ki bi jo vsaj opozorila, da se malo umiri. Zanima me, kako to poteka, če ima kdo izkušnjo s tem?
Rada bi omenila še to, da ne želimo, da bi soseda dobila kako globo za poravnati, saj izgleda, kakor, da je na socialnem robu. Želeli bi samo, da pride neka pristojna oseba, ki bi kraj pogledala, podala svojo oceno in kako opozorilo, da se spametuje....
Hvaležna vam bom za kakršno koli informacijo.
Lep pozdrav
archieal