18. jan 2011 18:09
nola je napisal/a: |
Zaradi eteričnih olj suhi olupki citrusov zelo lepo gorijo in dišijo. |
Iz istega razloga se v kompostu zelo zelo počasi, če sploh, razgrajujejo. Za moj okus niso za med bio odpadke.
rimljanka
18. jan 2011 18:09
nola je napisal/a: |
Zaradi eteričnih olj suhi olupki citrusov zelo lepo gorijo in dišijo. |
Iz istega razloga se v kompostu zelo zelo počasi, če sploh, razgrajujejo. Za moj okus niso za med bio odpadke.
rimljanka
18. jan 2011 18:57
Nisem prepričana, nekje sem prebrala, da olupki določenega sadja niso primerni za kompost (med drugim) zaradi večjih koncentracij škropiv. Mogoče kdo kaj več ve o tem? Mateja
18. jan 2011 19:31
Olupki pomaranč, limon, mandarin.
lp
P.s. Uh, šele sedajle sem ugotovila, da ste to pravzaprav že napisale - no, pa nič zato
cervus
18. jan 2011 19:42
Kot je napisala elaphus, pa ne toliko zaradi škropiv, ampak zaradi eteričnih olj in drugih snovi, ki zavirajo kompostiranje, enako velja za listje oreha, hrasta, pravega kostanja in še katero.
rimljanka
19. jan 2011 12:54
Pri na s ločujemo odpadke in zastavlja se mi vprašanje "višje" stopnje:
Votla embalaža od mleka gre v posebne odpadke. Zanima me, kaj s to embalažo naredijo, kakšno korist imajo od te vrste odpadkov, saj je sestavljena iz zelo različnih materijalov?
Drugo vprašanje se pa nanaša na vrečke, ki so tudi posebni odpadki. Vrečke so iz različnim materijalov. Ali vrečke nadaljnje ločijo in vsako vrsto vrečk posebej predelajo/kako ločijo različne materijale, iz katerih so vrečke?
Ali je kdo pri koritu in zna odgovoriti na gornja vprašanja?
rdkapica
9. nov 2018 13:10
Stara tema, nova dilema:
kam spada peki papir - povoščen papir?
9. nov 2018 15:13
zelo poučno in hvala za link, rimljanka. Bo tudi meni prav prišlo to.
9. nov 2018 15:34
Zadnjič sem sliša na radiu, da imajo težave z embalažo, ki je sestavljena iz papirja in plastike. Take so vrečke v Hoferju za kruh. Čeprav se dosledno držim pravil, so pa stvari, kjer ne veš kako in kam. Zdaj vem, da so tudi tisti, ki so " pri koritu" kot je simpatično napisala rdkapica, v zadregi.
9. nov 2018 18:18
Hoferjeve vrečke za kruh z lahkoto gredo narazen - folijo potem daš v embalažo, papirni del pa v papir.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Pustne miške
Praženo zelje s krvavicami in krompirjem