2. jan 2011 5:34
Metaja, predlagam ti, da kuhaš tisto, kar znaš...z nekaj spremembami. Zmanjšaj količino olja na minimum ali pa ga popolnoma izloči, zamenjaj večino paste, krompirja ali riža z zelenjavo, ki ima malo OH (zelen fižol, brokoli, cvetača, poletne bučke, zukini). Piščancu odstrani kožo, govejemu in ostalemu meso obreži maščobo.
Postani najboljša prijateljica z začimbami in zelišči, ker te naredijo krasen okus. Nauči se, katere začimbe so značilne za določene regije (azijska, mehiška, karibska, španska, francoska, italijanska kuhunja) in mariniraj meso in zelenjavo. Skuhaj juho in jo spravi z zmrzovalnik in to uporabi za pripravo pireja iz bučk, repe, cvetače ali gomolja zelene.
Izloči večino sladkorja iz diete, pazi na kalorije, ki jih popiješ. 1 dl sokov ima vsaj 40 kalorij! Počisti hladilnik in shrambo vseh piškotov in sladkarij in druge procesirane hrane. Če se ti zalušta česa sladkega, posezi po sadju. Najbolj pogosta sladica v naši hiši je Sladoled na hitro, ker imam mešano jagodičevje vedno v zmrzovalniku. Za hude čase se vedno najde dobra temna čokolada. Nabavi si navaden jogurt in mu sama dodaj sadje. Vem da se nekateri absolutno ne strinjajo z mano, ampak jaz sem zaprisežena uporabnica umetnih sladil že več kot 25 let (in smo vsi več kot zdravi). Če se le da, zamenjam vsaj nekaj sladkorja za sladilo. Pa s tem ne mislim na fruktozo, med ali rjav sladkor. Moje telo ne pozna razlike med enim, drugim ali tretjim.
Tak način, da spremeniš tisto, kar že poznaš, je to dosti enostavnejši način, kot pa se na "novo" učiti kuhati nekaj, kar ti sploh ni poznano. Preden se boš v resnici zavedala, boš imela čisto drugačen način prehranjevanja in vzdrževanje teže ne bo več problem. Ko boš imela kak poseben dan s preveč nezdrave hrane se boš naslednji dan precej slabo počutila in si boš resnično zaželela solatni dan.
MIslim, da nisem edina, ki bi rada vedela, o kakih številkah let, prevelike teže in tudi povišanega holesterola govoriš. Ker, kar je nekomu preveč, je drugemu normalno. Če samo pomislim na sebe in mojo zdravnico. Ona je z mano več kot zadovoljna, jaz pa vedno jamram.
Pa veselo pustolovščino ti želim!
Vanja