16. dec 2010 14:19
Jaz sem nekoč dvema gibalno popolnoma sposobnima ženskama, pripadnicama delovno-aktivne populacije, ko sta vehementno po diagonali zapeljali na parking za invalide pred nakupovalnim centrom, omenila, kje da sta parkirali, ker na avtomobilu ni nalepke....In sta mi zarobili, kwa težiš, dej se zase brigi. In suvereno lomastili naprej proti vozičkom za trgovino. in so tretnutki, ko se človek hipno odloči, da ne bo popustil pred neotesanostjo in sem šla za njima in zelo resno in avtoritativno povedala, da naj parkirata nekje drugje (vmes držala njuj voziček, da nista mogli nikamor) in da sta mogoče res hendikepirani v glavo, ampak nalepke za to še niso izdali. In se (med ustvarjanjem tega incidenta) zahvaljalevala genetiki za vse centije višine, ker ti to v resnih trenutkih pomaga (osebam višje rasti ljudje manj ugovarjajo). Vmes je prišel zraven še en par in potem smo bili trije proti dvem in sta se onidve pobrali s tistega parkinga.
Največja težavah telesnih hendikepov je v tem, da je jih je še vedno manj kot tistih trajnih hendikepov v glavo. Tiste neozdravljive ozkosti, ki vlada v glavah ljudi, ki na prvi pogled ne kažejo čisto nobenih znakov, da imajo hud, zelo hud, najhujši problem in ta je, da imajo kljub fiziološkemu zdravju in vse predpostavkah za normalno kognitivno dejavnost možganov en obupno len um. Ki mislijo, da je drža v stilu "sam mau bom tuki ostala, pa kwa pol, sej je tale parking itak cel dan frej, ne mi kle težit" nekaj, kar je pravilno.
Ki mislijo, da to, če oni lahko hodijo z obema nogama in imajo obe roki v funkciji, da to je pa za zmeraj in da tudi po pomoti nikoli ne bo drugače. Resnica je čisto drugačna - ob pričakovani daljši življenjski dobi in staranju prebivalsta imamo vsi več verjetnosti, da bodo več časa preživeli s hendikepom...
Ki mislijo, da je svet za to, da vsi počakamo in se umaknemo za to, da bodo oni lahko "zdelel neki, k se mi tko mudi" vrinili v vrsto, na parkirišče, na drug prometni pas. Newsflash, ni tako.
Ki imajo tako tejkasto pamet, da mislijo, da je narobe, če so ta mesta prazna..... Tejkica, s tako aroganco, kot jo nosiš v glavi, a si kdaj pomislila, da morda pa ta prazna mesta čakajo nate?
Vendelina jr.