Mleko

karlinka  

član od: 1.2.2008

sporočila: 181

tema odprta - 28. nov 2010 18:22 | ogledi: 7.827 | odgovori: 19

Pred kratkim sem po elektronski pošti prejela naslednje "obvestilo":

Mleko s pretečenim rokom pošljejo zopet h proizvajalcu, ki ima zakonsko dovoljenje, da lahko ponovi proces pasterizacije pri 190 stopinjah in ga da ponovno na trg. Po zakonu se lahko ta

proces ponovi 5x. Proizvajalec je zavezan objaviti kolikokrat je ponovil ta proces in ga tudi

objavi, vendar na svoj način, zavedajoč se, da se nihče ne vpraša, če je bilo kupljeno mleko predelano že večkrat. Skrivnost je napisana spodaj, na dnu tetrapaka, z majhnimi številkami. Recimo da je napisana številka 12345, manjkajoče število nakazuje kolikrat je bilo mleko ponovno dano v obtok. Recimo 12 45, manjka številka 3 - to pomeni, da je bilo mleko 3x pretečeno in zopet prevreto. To pa še ni vse - v paketu, kjer je 12 mlek, pri nekaterih manjka številka pri drugih pa bodo vse številke. To pomeni, da je bila celotna pošiljka enako tretirana. Na tak način podjetja bogatijo, torej tako, da reciklirajo pokvarjeno mleko in tisti, ki nosi posledice smo seveda mi.

Ali kdo ve, ali je to res? Jaz ne verjamem, mislim, da gre za neslano šalo oz. konkurenco kakšnega lastnika mlekomata ali koga drugega.

karlinka

Temo je spremenil(a) karlinka dne 28. nov 2010 18:44

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

28. nov 2010 18:42

Zveza potrošnikov Slovenije pravi: Sporočilo je izmišljotina. Preverili smo tudi pri Tetrapaku in Ljubljanskih mlekarnah, ki so nam povedali, da so številke in oznake na spodnji strani embalaže namenjene sledljivosti za samo embalažo, saj tako zahtevajo veljavni predpisi za sledljivost embalaže. http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/oznacevanje-z perpetua

karlinka  

član od: 1.2.2008

sporočila: 181

28. nov 2010 18:45

Hvala perpetua. Se mi je zdelo. karlinka

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

28. nov 2010 18:58

Ma ne vem, če so taki strokovnjaki, da iz pokvarjenega mleka naredijo nepokvarjeno...

jade

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. nov 2010 19:22

Iz pokvarjenega gotovo ne, sem pa tudi sama že prekuhavala domače mleko, če sem ugotovila, da ga ne bom porabila prej, kot bi se utegnilo pokvariti. Enako naredim tudi pri goveji juhi. Zlasti poleti tako marsikako porcijo rešim propada.  Ampak poudarjam: prevre se, ko še ni pokvarjeno.

Za široko potrošnjo po moje kaj takega ni sprejemljivo, za domače razmere pa vsekakor.

Cila

sreca  

član od: 8.1.2010

sporočila: 30

28. nov 2010 20:01

To, da se z mlekom nekaj dogaja pa čisto drži, saj sem prejšnji teden v trgovini Hura kupila mleko z 1,5 ml. maščobe z datumom uporabnosti 25. 2. 2011, pa je bilo že isti dan, ko sem prišla iz trgovine in ga odprla, kislo in imelo je neprijetn vonj. Poskusila sem še en zavitek, in zopet isto. Dobro, da sem kupila le dva litra, sicer bi obvestila o zadevi pristojno inšp. službo. Ne vem, ali zadolženi nič ne kontrolirajo zalog v trgovini, ali vrjamejo datiranju na embalaži, ali pa ne gredo v to trgovino, ker se morda bojijo med kupce, ker nimajo asistence policije, saj se verjetno bojijo tamkajšnjih kupcev, ki so v večini v tej trgovini. Ko bom naslednjič kupila v tej trgovini mleko, ki je nekakšen generik za Mercator, in če bo z njim kaj narobe, bo pristalo na inšpekciji. Nezaupanje kupcev v trgovine je vse večje. sreca

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

28. nov 2010 22:27

sreca je napisal/a:
Ne vem, ali zadolženi nič ne kontrolirajo zalog v trgovini, ali vrjamejo datiranju na embalaži, ali pa ne gredo v to trgovino, ker se morda bojijo med kupce, ker nimajo asistence policije, saj se verjetno bojijo tamkajšnjih kupcev, ki so v večini v tej trgovini. Ko bom naslednjič kupila v tej trgovini mleko, ki je nekakšen generik za Mercator, in če bo z njim kaj narobe, bo pristalo na inšpekciji. Nezaupanje kupcev v trgovine je vse večje.

sreca

In kako točno si ti predstavljaš tole kontroliranje? Naj prodajalci odprejo in povohajo vsak tetrapak mleka?

In kaj točno misliš s tole policijo in "tistimi" kupci, ki so v večini? Tole mi smrdi po poniževanju in elitizmu. Kaj vraga si pa ti, del elite, delala v tej trgovini?

Issi

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

29. nov 2010 8:31

Naj se pridružim sreci, pri poročanju o težavah z mlekom. Že leta kupujem mleko Ljubljanskih mlekarn (običajno 3,5, včasih 1,6 ml. mašč.). Ker nas je doma veliko, kupim cel zaboj (12 litrov). Že dvakrat se mi je zgodilo, da sem kupil mleko, ki je imelo do preteka roka trajanja več kot dva meseca, vendar je mleko, ko sem ga odprl bilo že skisano. Torej ne slabega okusa, ampak prav skisano. Zadnjič se mi je zgodilo z mlekom Ljubljanskih mlekarn (blagovne znamke "najboljšega soseda"), da mleko ni bilo skisano, ampak je imelo čuden vonj in okus.

Miroslav Vulović

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

29. nov 2010 8:47

Prvič slišim za pasterizacijo pir 190 st. Celzija. Pa ste pomislili še, koliko bi stali stroški vračanja mleka iz trgovin v mlekarne, odpiranje embalaže, zlivanje mleka, ponovna pasterizacija, pa spet embaliranje, skladiščenje, razvoz....................... Haloooooooooooooooooooooo? Aja, pa najprej bi po onih oznakah na dnu vsakega kartona morali določiti, kam zliti tisto mleko. Dajte noooooooooooooooo

Jasno je, da se lahko vsako pasterizirano mleko tudi skisa, pasterizacija pač ni sterilizacija.  Sama imam v vsem svojem življenju nekaj takih izkušenj....ampak, res samo nekaj.....

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 29.nov 2010 08:59

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

29. nov 2010 9:17

Naj se pridružim sreci, pri poročanju o težavah z mlekom. Že leta kupujem mleko Ljubljanskih mlekarn (običajno 3,5, včasih 1,6 ml. mašč.). Ker nas je doma veliko, kupim cel zaboj (12 litrov). Že dvakrat se mi je zgodilo, da sem kupil mleko, ki je imelo do preteka roka trajanja več kot dva meseca, vendar je mleko, ko sem ga odprl bilo že skisano. Torej ne slabega okusa, ampak prav skisano. Zadnjič se mi je zgodilo z mlekom Ljubljanskih mlekarn (blagovne znamke "najboljšega soseda"), da mleko ni bilo skisano, ampak je imelo čuden vonj in okus.

Miroslav Vulović

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti