23. nov 2010 23:04
Ja, halogenke so še dovoljene; pa menda ne zato, ker so prav tako "ustrezno" dražje od običajnih????
Hmm, ves čas čakam, da se bo oglasil še ežoj s svojim antikapitalističnim komentarjem...
Nekako se mi zdi, da velik del sodobnih "ekoloških" dosežkov temelji na istem načelu: izdelajo nek nov, "boljši" in seveda dražji izdelek, potem pa se na vse kriplje trudijo, da se starega umakne s trga - če drugače ne gre, pa s prepovedjo...
(Podobna se mi zdi situacija s plastenkami; ne tako dolgo nazaj so nas prepričevali, da je bolje, napredneje in bolj ekološko kupovati pijačo v plastenkah. Zbiranje steklenic je bilo drago, pa stroški prevoza, da ne govorimo o pranju steklenic (takrat je bila voda tista "sveta dobrina"). Žal so bile plastenke dražje, ampak za okolje se potrpi, ne? A glej, par let kasneje nam spet ponujajo vodo v steklenicah - plastika menda onesnažuje okolje in izdelava porabi toliko energije in ... No, steklenice so dražje, ampak za okolje bomo pač dali malo več, ne?)
No, ker sem po načelu pridna punca (pa neumna očitno tudi, ker mi Hrvaška sploh ni prišla na misel), sem seveda nabavila varčne žarnice. In ker so bile prve nemogoče barve, sem se temeljito poglobila v vse oznake, prebrskala trgovine in preklikala vse možne internetne strani ... in naročila žarnice z ustrezno "belo", skoraj dnevne barve svetlobo. Če odmislim čakanje tisti prvi dve minuti, je vtis kar prijeten.
Ampak: v sobi, ki jo je pred mnogo leti in pred številnimi menjavami za boljše žarnice in primernejša svetila ustrezno osvetljevala ena 150 W klasična žarnica, smo zdaj končali s centralno svetilko s 16 svečkami (po 9W) = 144 W. Pa še dva reflektorja sta ob straneh...
Nasja