Tristo kosmatih in druga čuda narave

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

5. jan 2015 20:48

Tanjika82 je napisal/a:

Mene pa zanima, če je komu znano, zakaj ptički sedaj, od tistega mraza naprej ne hodijo v krmilnico.

Še do pred kakšnim tednom so pojedlo po 2 kg sončničnih semen na dan, sedaj pa pride samo tu pa tam kakšen. Hrano pa jim nasipam redno.

Ve kdo mogoče kaj o tem?

Tanjika82

Tudi če imajo okoli sebe čisto vse, kar si mi mislimo da rabijo, se jih še vedno veliko vrst zateče v bolj primerno okolje. Bodisi zaradi vremenskih okoliščin ali pa zato, da zaščitijo mlade. Verjetno jim tam, kjer si, ni najbolj po godu. Res je, da rabijo hrano, če niso imeli vode ali dovolj dobrega zaveltišča, so si to poiskali nekje drugje. Ne boj se, slej ko prej se bodo vrnili.

Poleg semen jim nastavi posodo z vodo, pazi samo, ne bo pregloboka oz. da bodo imeli na čem čepeti medtem, ko pijejo. In dovolj visoko naj bo inštalirana, da jih morebitne mačke ne bodo preganjale.

Da jih ne bom spet po piskru dobila, mogoče bo tole komu za inspiracijo:

Lani sem kar precej študirala in skrbela za ptiče. Vsa leta poprej sem jih zalagala s semeni in vodo, to pot smo backyard opremili z valilnicami (za neke skoraj iztrebljene ptičke) ter drevjem in grmičevjem, ki rodi sadeže, ki jih ptiči radi zobajo.

Zato predlagam, če imaš vrt jim postavi nekaj valilnic. Ko jih ptiči, ki gnezdijo v votlinah, enkrat odkrijejo, boš imela pravo veselico. Lani čez poletje sem bila ponosna "mami" 16 mladim ptičkom, dveh različnih parov in dveh različnih vrst. Dva sta imela 3 legla, po pet jih je preživelo iz prvih dveh, v času tretjega je bilo po vsej verjetnosti prevroče. V jajčkih so namreč bili mladički, niso se pa skotalili in starša sta gnezdo zapustila. 

Par št. 2 je imel 6 mladičev, vsi so odleteli, tretji par ni imel preveč sreče in smo pokopali 3.  

Na začudenje ali pa veselje mojih FB prijateljev sem vse dokumentirala in poslikala. Za par, ki je imel dve uspešni legli sem vse označevala v koledar in poslala informacije društvu, ki neverjetno lepo skrbi za podatke. 

Letos smo že nastavili valilnico številka 4 in zdaj komaj čakam, da se vsi vrnejo. Kolibrij je edina ptica selivka od vseh vrst ptičev, ki jih imam okoli sebe. NI mi jasno, kako jim uspe priti od vzhodne obale do Mehike. 

Če te ptiči res zanimajo, poišči kako ljubiteljsko skupino ali društvo. Prav neverjetno je, koliko informacij dobiš od njih in kaj vse se naučiš. Na temle kupčku je 6 bratov in sestric. 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 05. 2015 20:51

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. jan 2015 23:12

Vanja, kot tvoja (tudi) FB prijateljica, lahko tule glasno potrdim, da so bila tvoja poročanja "direkt iz gnezda" zelo zaželena in zelo dobrodošla, pa ogromno sem se naučila ob tvojih opisih 

Upam, da boš tudi letos imela "onlajn ptičji resničnostni šov" za nas

Mojca

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

15. feb 2015 22:36

moj svet

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12960

15. feb 2015 22:58

Srčkan

mopsika

francis  

član od: 7.7.2007

sporočila: 131

20. feb 2015 13:19

Čudovite umetniške slike prisrčnih živalic, ne glede na to ali je zraven fotošoping

LP.

francis

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

20. feb 2015 14:18

Ja, helou, moj svet, dobrodošla spet na KulSlo!

moj svet je napisal/a:

moj svet

Blanchy

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

21. feb 2015 0:04

.......vratia se Šime ...hvala Blanchy je lepo to prebrati..

Ja, helou, moj svet, dobrodošla spet na KulSlo!

[citat=--moj svet--]

moj svet[/citat]

Blanchy[/citat]

moj svet

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

21. feb 2015 8:48

Vidiš, tudi jaz sem takoj videla tvoje ime, kuža me sploh ni pritegnil, res. Dobrodošla.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti