15. jun 2010 9:29
Ferda, najprej lep pozdrav in čestitke, da sta se odločila za najlepšo obliko potovanja!!! Mi že dolga leta prakticiramo ta način potovanja v neznano :)
Smo šli par let nazaj na dopust z avtom v Turčijo in nazaj in moram reči, da je bila to ena najboljših počitniških odločitev! Res je super, nor občutek, ko vidiš kraje, ki jih sicer nikoli ne bi, navade domačinov, spoznaš tradicionalno kuhinjo, divje plaže, hkrati pa že iz samega potovanja prineseš milijon zgodbic, ki so se ti pripetile. Prav smešno je videti turiste, ki v nabitih turističnih središčih stopijo ven iz avtobusa in vsi blaženi fotografirajo turistom prilagojeno okolico, češ, poglej, to je pristna kultura. V resnici pristno kulturo vidiš dejansko šele, ko se pelješ čez celotno državo in vidiš vse - od revščine, tradicionalnega življenja v vasicah, malih mestih, ki jih turizem še ni zajel, itd.
Nas je bilo 5 v avtu brez klime, nobenih hotelov nismo imeli rezerviranih, vse je šlo čisto spontano. Ko se je bližala noč, smo začeli iskati in spraševati domačine, kje bi se dalo prespat. (Take sobe so še veliko bolj poceni, ker ni posrednik turistična agencija).
Pred potovanjem smo si na zemljevidu označili kraje, ki smo si jih želeli ogledati in nato smo premislili, kakšna bi bila najlažja pot do tja.
Kakšne težave si imela v mislih?
Povsod obstajajo tatovi - če je le možnost, ne hodita z najboljšim avtom tja.
Če pa že, naj bo vsaj umazan, oziroma čimmanj privlačen za roparje.
Denar imejta na različnih koncih, ne samo v eni denarnici - mi imamo za potovanja posebne denarnice, ki se obesijo za vrat in se jih da pod srajco, da se jih ne opazi. Ne nosita denarnic po žepih, ne imejta dokumentov v zunanjih žepih. Vse papirje, ki jih dobita na mejah, spravita, ne mečita jih stran.
Ne nosita nakita, dragih ur, če molita roko skozi okno, je možnost, da vama bodo ure odrezali spretni motoristi. Ne zaupajta nikomur, ki se bo ponudil, da bo čuval vajino opremo. Torbe in avtomobil na mejah mi še posebno dobro pazimo, ker imajo nekateri popotniki izkušnje s tem, da so jim kot turistom pred mejo podtaknili drogo, na meji so jih pa potem našli in obravnavali kot zločince, čeprav droga ni bila njihova.
Pazita na poti čez Bolgarijo, tam je zelo veliko revščine in ciganov, pazita na svoje stvari. Če je le možno, ne hodita okrog ponoči, izogibajta se železniškim/avtobusnim postajam ponoči.
Poskrbita, da vama ne bo vroče (lahka oblačila, japonke in čepice proti soncu obvezno!) Prav tako kreme z visokim faktorjem zaščite in ne pozabita spreja proti komarjem. :)
Naučita se osnovnih grških besed, po mojih izkušnnjah Grki ne znajo dobro tujih jezikov, (Turki pa). V turističnih letoviščih je vse čisto drugače kot drugod, pristna kultura ljudi pride do izraza šele, ko si izven turističnih središč.
Mi potujemo že zelo dolgo na ta način in nismo nikoli imeli nobenih problemov, nikoli nam tudi niso ničesar ukradli.
Če vaju še kaj zanima kar vprašajta :)
Rakuncek