Pikniki

zvezda01  

član od: 9.8.2008

sporočila: 254

tema odprta - 2. jun 2010 16:27 | ogledi: 9.294 | odgovori: 39

Pozdravljeni!

Čas piknikov prihaja oz. je že tu, čeprav temperature niso najbolj prijazne

Zanima me, koliko dag mesa po osebi se predvideva za en piknik ne pretirano lačne populacije.

Kakšne izkušnje imate? Me zanima, da vem koliko nabavit.

Hvala!

zvezda01

baška  

član od: 24.3.2008

sporočila: 221

3. jun 2010 7:24

Mi računamo približno 3 kose različnega mesa in 10 dag mase za čevapčiče na osebo.Ker je zraven še nekaj zelenjave in solat, je vedno dovolj vsega. lp baška

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

3. jun 2010 8:39

Pol kg mesa na osebo in nekaj dodatkov. Je pa to precej odvisno od jedcev. Pa tudi odvisno kaj pečeš, če vržeš na žar Tbone je že to 60dag in ga poje vsak dedec. Bolje malo na zalogo, kot premalo. sam ki poznam svojo družbo in tudi vedno pečem namiksam za en hitr klasičen piknik na osebo recimo: 5-6 ćevapov, 3 perutničke, en svinjski kotlet, pa kak kos govedine, recimo mali ramsteak, obvezno so na žaru še šampinjoni, bučke ali kaj podobnega. Ampak redko delam takle mix žar, tko za občutek, pa pri tej količini kak kos potem ostane za drug dan, ali za kasneje če je piknik prijeten in se zavleče, edino po pivo je potem treba v trgovino :) Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 03. 2010 08:43

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

3. jun 2010 9:21

V povprečju 30 dkg mesa na osebo. Ponavadi je na pikniku mešana družba ,ženske so ponavadi na kakpni dieti in pojedo manj, otroci pojedo sploh najmanj edini pravi jedci smo mi, moški sploh kar se mesa tiče. Pri nas je vedno problem z ostanki, nekako nam mrzlo meso z žara ni najbolj priljubljeno res pa je, da se tega ne da izogniti saj piknik ponudba mora biti prej obilna kot ne. Ta sobota bo,kot kaže napoved , lepa in sončna in kot nalašč za peko zunaj. lp hedonist

sonic  

član od: 1.3.2006

sporočila: 319

3. jun 2010 9:44

Jaz tudi ponavadi računam okrog 30 dag in še ni nikoli zmanjkalo.

Tudi jaz se že veselim te sobote. Menda nas ja vremenarji ne bojo zaj**ali? Eno vprašanje. Tbone je goviji stake, ki ga vidimo v ameriških filmih, ko ga Američani tako radi kurijo? Kako rečemo temu pri nas?

sonic

Sporočilo je spremenil(a) sonic dne 03. 2010 09:44

zzak1977  

3. jun 2010 9:59

Ne pojavlja se samo v ameriških filmih, ponavadi ga postrežejo v kaki španski, toskanski, mehiški...kuhinji. jaz vzamem podoben kos v lecrercu, pa niti ne vem kaj piše, meni je dober približek, včasih fajn uležan in je čisto v redu, pa tudi na slabega sem že naletel. Mislim da govedo pri nas drugače režejo, če kdo ve kje dobiti pravi Tbone steak se priporočam tudi sam. Uf, očitno smo pri nas precej požrešni kar se tiče mesa, ampak sklepam da to pojeste (30dag) v enem hodu, pri nas ponavadi to pečemo počasi, malo se sproti poje, malo zdaj malo pol.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

3. jun 2010 10:35

Kot je napisal kolega Zzak, pri nas se govedina reže drugače. T-bone je zrezek ,ki ga odrežejo z hrbtnega dela s kostjo vred in ima kost tako obliko črke T. Če zadevo ponazorim z svinjino potem je to dvojni kotlet z levo in desno stranjo hrbtišča. Jasno da je potem teža takega kosa tam okrog 1 kile in če je dobro pečen, potem je to nebeško dobra zadeva. Seveda mora biti predhodno dobro uležan in začinjen. Če imaš dobrega mesarja se zmeni z njim , da ti pripravi T-bone zrezke saj ponavadi oni vedo , kako to gre. Za soboto tudi jaz upam da nas niso nategnili z napovedjo , sem zmeren optimist. lp hedonist

lisicka  

član od: 22.12.2004

sporočila: 658

3. jun 2010 10:52

Pri nas pa racunamo samo 20 dkg mesa po glavi ! To sicer vec kot zadostuje, ce je grill misljen kot kosilo, ce pa je to familijarna festa, potem vzamemo nekoliko vec, tam okrog 25 - 30 dkg. Z vsemi solatami, omakami itn. je ponavadi dovolj, sploh ce se postreze se kaksna sadna solata ali jabolcna pita............ ........ zvitorepka

sensia  

član od: 17.4.2009

sporočila: 98

3. jun 2010 11:39

Pri nas računamo na osebo do 30 dkg mes za roštilj, ki traja dan, če se pa dobimo samo pod večer je pa nam 20dkg uvrh glave. Moja informacija o Tbone steaku je sledeča.Govedo, prašiči piščanci... se po celem svetu pri mesarih reže-razsekuje enako, zato ker ima bik ali krava hrbtenico na enakem mestu v Sloveniji,Ameriki,Španiji....ali kjer koli drugje na svetu.Stvar je samo v tem, da smo v SLO ljudje pač drugače navajeni kuhati kot v Ameriki in je pri nas ali pa naprimer na hrvaškem povpraševanje po Tbone steaku še manjša.Zato mesarji že prej razskoščičijo (spandlajo) meso na manjše kose.Pravi Tbone mora imeti zraven mesa, ki se že drži kosti še kos pljučne, ki seveda pripomore k teži samega steaka in ima tako kot ste že napisali najmanj 60dkg.V SLO je navada, da se pljučna kupi posebej in jo malo gdo kupi v kompletu s steakom .V tujini napr.Italiji si govedina za žar kupujejo takrat, ko je že res uležana in spremeni barvo potemni.Večina ljudi pri nas bi tako govedino deklariralo kot zelo staro in neuporabno.Se pa Tbone steak, ki se ga ne drži pljučna in je tanjši kot ponavadi, pri mesarjih imenuje -rospratl-.Kadar pustite "rospratl" v kosu in mu odstranite kost lahko iz tega naredite čudovito špikano pečenko...no to je pa že druga zgodba.pa lp sensia

zzak1977  

3. jun 2010 12:20

Saj o tem sva s Hedonistom govorila, da je težko ujet tak kos mesa na poti od zakola do prodajalne, če nimaš kakih vez. Pa še to je danes najbrž problem zaradi kakih predpisov o zakolu, transportu in podobnem... Najbrž nihče ni pomislil da hrbtenica v kravi raste v Sloveniji v obliki črke S, v Ameriki pa v obliki črke A.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. jun 2010 12:53

sensia,

tisto s koščkom pljučne zraven prvič slišim, glede debeline pa tudi ne vem če imaš prav, američani režejo steke cca 1 inč ( 25 mm ). Glede izraza " rospratl " ( ali rozbratn ali kaj podobnega ) se mi zdi, da starejši mesarji to poznajo mlajši ne in so me enkrat prav čudno gledali kaj neki jaz to sprašujem.

Glede uležanosti pa imaš čisto prav.

Za količine mesa po osebi jaz ravnam podobno, zmeraj pa mi ostane.

Glede T- bone steak, " hopes this help " kot bi rekla ny dear lady frend:

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti