Okrasni grmiček

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

17. maj 2010 17:00

Jaz blizu terase in tudi zelo blizu hise nikoli ne bi sadila zimzelenih rastlin ampak listopadne. In to povsem iz prakticnega razloga-poleti dajejo senco, pozimi pa prepuscajo svetlobo in seveda sonce,ki ga je v tem letnem casu vedno premalo. Osebno se mi zdi trta, tudi kivi, odlicna deja.Pa koristna tudi. lp lucka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. maj 2010 17:34

Po tistem, kar kaže fotka, je zelenega tam čisto dovolj. Kar manjka, je ograja, ker je tale odprtina precej nevarna - je ravno toliko od tal, da je nazarensko nevarno, če kdo pade dol z odprte platforme. Jaz bi bolj razmišljala o ustrezni ograji in senčilih. Dobra minimalistična ograja in rolo senčilo iz alu-gume, v roloju, nekaj takega, kot imata bloka v ljubljanski Aljaževi ulici (zraven športne gimnazije), lahko pa guglaš tudi pod "soseska zeleni gaj". Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

17. maj 2010 22:24

Se strinjam z lucko52. Morda bi bil primeren bavarski kivi, ima manjše liste in dvospolne cvetove, ker predvidevam, da pri tebi voda ni problem, je namreč precej žejna rasltina, sploh, če hočeš, da bo imel plodove.

http://www.garten.cz/a/cz/3498-actinidia-arguta-ak

Od tukaj.

Še eno dobro lastnost ima, poljubno ga lahko, celo med sezono, obrezuješ in s tem ohranjaš v želenih mejah. rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 17. 2010 22:26

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

18. maj 2010 12:08

Najlepša hvala za nasvete. Bom pogledala in premislila.Mogoče res ne bi bilo neumno posaditi kivi, bo vsaj kaj za utrgati.

Lep pozdrav in hvala vsem!

Romanad

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

18. maj 2010 12:40

Fresh, se popolnoma strinjam s teboj. Malo romantike v teh lepih pomladnih dneh. mejačka

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

18. maj 2010 15:38

Bavarski kivi zraste kar precej metrov v višino, torej bi bila potrebna močna opora ali pergola. Kaj pa kakšen lep dren ali brogovita? Slednjih je sicer več vrst in nekatere so precej dišeče, tako, da je to lahko moteče. Malo poglej po netu, sama bi se težko odločila, ker je toliko lepega grmičevja.

Lijana

branka3  

član od: 9.10.2007

sporočila: 11

18. maj 2010 21:16

Jaz imam doma dren. Je lep grm, ki se razraste in daje lepo senco. Pa še plodove lahko poješ. Spomladi ima zelene liste, potem belo ali roza cveti, moj cveti belo in je takšen, kot da bi bil zasnežen. Jeseni pa se obarvajo vsi listi v rdeče. Res je lepo. Pozimi pa je gol in imamo več svetlobe. branka3

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

18. maj 2010 22:12

Bavarski kivi zraste natanko tako visoko, kot mu pustiš. In nič več, obrezuje se kot vinska trta. Rumeni dren (po barvi cvetov) raste zelo počasi, res pa ima užitne plodove, ki pa, če padajo na tla, naredijo precej packarije, rdeči dren (ime ima po barvi stebel) ima pa strupene plodove, morda raste sicer hitreje, ni pa posebej ugledna in dekorativna rastlina. Obstajajo še okrasne oblike, ki pa, vsaj tako mislim, nimajo užitnih plodov.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 18. 2010 22:17

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti