Okrasni grmiček

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

tema odprta - 14. maj 2010 10:11 | ogledi: 4.378 | odgovori: 18

Pozdravleni!

Že večkrat ste mi prijazno pomagali, zato se zoped obračam na vas.

Med škarpo in teraso je približno en meter prostora- v širino in kakšne 4 m dolžine. Ker sije poleti popoldne na teraso sonce in je vroče sem razmišljala, da bi posadila nekaj, kar bi raslo bolj na gosto in bi delalo senco. Imate mogoče kakšne izkušnje?

Hvala in lep pozdrav!

Romanad

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

14. maj 2010 10:46

Skušala sem si predstavljat, a je težko. Ali tvoj opis pomeni, da imaš na vrtu vsaj 1m visok zid, vrh zidu meterski pas zelenja in potem teraso? V takem primeru si ne znam predstavljat grma, ki bi na to teraso prinesel senco. Biti bi moral zelo visok, kar pa pomeni, da bi bil tudi ustrezno širok - vsekakor širši od metra. Krasno senco bi dalo listnato drevo, dobijo se okrasna drevesa nižje in šibkejše rasti. Ali pa postavi ozko pergolo (povezani stebri v liniji ob terasi), ki bi jo v lokih preraščala kakšna glicinija, vrtnice ali kakšna druga bujnejša plezalka. Sicer si pa predstavljaj visoko poletno sonce in potrebno višino rastline, da bi ga zakrila. Lisa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17823

14. maj 2010 11:08

Kam bi raslo, samo po zemlji ali bi rada, da raste v višino? Malo več povej..... Najbolje bi bilo videti fotografijo prostora.

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. maj 2010 14:50

Octovec.

Ma, posadi trto - boste lahko jeseni še grozdje zobali.

lp

cervus

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

17. maj 2010 15:11

Octovec bo šel tudi precej na širino, skušal bo zasesti vso teraso. Pa še seje se povsod.Osebno se mi zdi bolj primeren za "naravne" zasaditve, takole ob terasi pa bi bolje šla kakšna bolj kultivirana zadeva. Kaj pa stebrasta japonska češnja Amanogawa? Raste ozko, kakšne 3-4m visoko, v širino komaj kaj več kot meter, v začetku maja je en sam cvet, jeseni je lepe barve, čez poletje pa dela senco. še ptički pridejo gnezditi vanjo. Pozimi pa ne dela sence. Lisa

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

17. maj 2010 15:44

Odvisno je tudi od tega, kje stanuješ in na katero stran je terasa, če je proti jugu (kar predvidevam, da je, če imate popoldan sonce), bi si lahko nasadila kivi in ga speljala podobno, kot ti je opisala Lisa.

Res je, da je jeseni kar nekaj listja, ampak plodovi so pa

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

17. maj 2010 15:45

Japonski javor, bambus ali pa lovorikvci (kupiti malo vecje), ki pa pozimi potrebujejo zelo dobro zascito. fresh

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

17. maj 2010 16:39

Pomoje bi bil bambus idealen, še posebej ker imaš okrog in okrog zid in se ti ne bo preveč raspasel. Lahko narediš latnik in posadiš kivi ali trto. Oboje, odvisno seveda od sorte,raste tako v toplih kot hladnejših krajih. Kaj pa ciprese? Vrste Tuja smaragd ni potrebno obrezovati.Meni se zdijo malo "pre stroge", senco pa naredijo. mejačka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

17. maj 2010 16:45

Meni je bambus blazno vsec zato, ker tako lepo zasumi, ko zapihlja. fresh

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti