24. feb 2010 23:28
Hmm, se mi zdi, da se je tale tema spet razvila v opravičevanje in utemeljevanje prekomernega vnosa alkohola.
Na normalno vprašanje mamamie je prišlo nekaj normalnih odgovorov. Tudi nekaj takih, ki pač menimo, da je 1-2 kozarčka na osebo ali pol buteljke za dva čisto primerna količina za občasno uživanje v okusu vina.
V nadaljevanju pa zvemo (namenoma ne citiram imen, da ne bo spet zamere):
- ... da na kakšnem slavju ali druženju kar tako,pa že mora bit kaj na mizi
- ... včasih je pa ja treba odklopit, na tak ali drugačen način
- ... seveda se ga je pa treba tu ali tam...
- ... bolje to, kot pa kakšna pomirjevala ali antidepresivi
- ... "romantika" po parih buteljkah zna biti doživetje katerega brez njih ne doživiš
- ... nismo vsi ki kaj popijemo že za v center za odvajanje
- ... pomanjkanje gibanja odgovorno za prav toliko bolezni in smrti kot alkohol, če ne za več. Pa onesnažensot zraka tudi, da o vseh kemikalijah...
- ... če se počutite v redu, je prav vseeno, koliko alkohola zaužijete...
- ... "pozitivni učinki alkohola" obstajajo, ker nobena stvar ni samo bela ali črna
in končno:
- ... meni pa ne potegnejo ljudje ki nimajo jajc spiti ene buteljke ali dveh
- ... taozdravljeni in tapoštene so najhujši moralisti
Pa nisem abstinent, tudi meni kdaj zapaše (1) kozarček dobrega vina. Tudi v širši družini nimamo alkoholika.
Vedno znova me pa zmoti, da smo tisti, ki se tu in tam ne zadanemo, skoraj nek nezaželen tujek v slovenski družbi.
In še enkrat poudarjam: alkoholizem in vinjenost za volanom je sicer najhujše zlo, ampak na tehle linkih lahko preberemo še marsikaj:
http://cindi-slovenija.net/index.php?optio
http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1083-
kot npr, da je z alkoholom je vzročno povezanih več kot 60 vrst bolezni in poškodb. Globalno je alkoholu neposredno pripisljivih 3,2% vseh smrti ter posredno 20-30% primerov raka grla, požiralnika, ciroze jeter, samomorov, epilepsij in prometnih nezgod,
V skupnem številu vseh primerov smrti v letu 2005 je bil delež smrti zaradi alkohola 2,5%, predvsem na račun bolezni jeter. In za obolenje jeter ni treba biti alkoholik (=psihična odvisnost od alkohola in socialno propadanje)!
Poleg tega pa pozitivnih učinkov alkohola ni še nihče dokazal - v anjboljšem primeru gre za korist antioksidantov v vinu, kjer je pa seveda pomembna tudi vrsta in kvaliteta vina.
Strinjam se torej s saro_k : seveda je pitje oz. količina še vedno izbira posameznika in dokler ne kričim komu v obraz, naj ne pije ampak samo povem svoje mnenje, želim, da je tudi moje stališče upoštevano.
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 24. 2010 23:34
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 24. 2010 23:36