23. feb 2010 17:21
vo, spet jaz,
najprej o denarju: s banke mi je odgovorila na E-mail, da se tudi od drugih popotnikov dobili informacije o tezavah, so vcasih problemi z avtorizacijo. Na tista vprasanja avtomata je treba odgovorit nekako drugace in pol rata ( da dobis denar ). Takoj odlaufam na bliznji avtomat: dobim denar, pa se na enega druge banke, spet dobim. Karamba si recem, ce je ze tako, gremo poiskat kaksne cikite in zacet festo................
Vrnem se v hostl, poberem stvari, gazdarica solznih oci (
), hasta la fuego, jaz ji pozabim ljubcka dat, za pozdrav, upam, da ji nisem strl korazona, videti je mocna, pa dobra pluca ima, bo ze prezivela.
Zjutraj ugotovim, da mi enega zdravila ni, druga dva so, enega ni nikjer, a sem ga kam " zaturil " ali kaj. Grem mim Farmacias cruza verde, pokazem prazno plastiko od zdravila, ji pojasnim, ona ne zna anglesko, gre s tisto mojo embalazo, vrne se ena druga, ki mal govori anglesko, evo, pravi, tocno to, olivim 5 mg. Fajn, pravim jaz, ona pa pravi nekako, ces da to deluje na psiho, ce sem siguren, da to jemljem. Jaz ji pojasnim, da mi ni vazno ce na skatli pise olivin 5 mg, bolj je vazno, da je noter enalpril.......5 mg , ta deluje na moj korazon, ce srecam kaksno muheras da mi ne uide, pol pa povzrocim medkontinentalni spor.......... Ona zaskrbljena, gre " odpozadi " v lekarno, pravi da mal pocakam, in cez enih deset minut se vrne s skatlico " enalprilmaleato 5 mg ", placam 990 pesos ( cca 1,5 € ).
Grem pa pravac postaja metroja, ki ni dalec od tod, vmes kupim ene reprodukcije enih slik Valparaisa. Na metro postaji me ne pustijo, ampak po spansko. Jaz razumem, da sem prevec lep, s frisno zlikano srajco in, da ne sodim gor ( ja Ognjic, likalnik fajn dela, lahko ga bos dobila za dopust ). Pol pa najdejo enega fanta, ki ne zna anglesko skor tulk kot jaz spansko in izpade, da za metro morem imet nekaksno posebno tarjeto, ki se ne kupi............. skratka nic ne bo od metroja, naj bi sel na "kolektivo ", nekaksen mini avtobus.......... nic, saj se mi ne mudi, bom ze. Nisem nic zajtrkoval, po poti se ustavim in pojem burek, po spansko se rece empenade, ni vleceno ampak lisnato testo, zavito kot piroske, med nadevom je tudi kaksna oliva, ni ravno burek kot pri Hamitiju.............
Po poti do avtobusne postaje, naletim na " sombrerio Davidof ", seveda vstopim, kaj naj recem, par izdelkov bi takoj slo z mano, ce bi slo.
Grem naprej, naletim na cudno stacuno, ni kaj ni, strojene koze, oprema za konjenike ( a se rece ostrogi ) vsega, ni kaj ni. Meni zapade za oko kompas. Tukaj se mi nic ne ujamejo strani sveta. Ko se obrnes proti severu, ce sonce zahaja bi mogjo bit na levi strani pred mano ( pri nam je enako, le da je pozadi. ).
Koncno pridem do avtobusne postaje, kupim karto za Puerto Mont, ob pol osmih, prihod v Puerto Montt nekje ob osmih zjutraj.
Vceraj bil na mestni plazi Valparaiza. Ni bilo, da bi noge namocil, valovi taki, da bi me mimgrede celoga namocilo, pa nisem hotel nic tvegat.
Bodi dovolj za danes, jutar se oglasim iz Puerto Montta.
ezoj