22. feb 2010 22:56
Evo, spet jaz.
Najprej o denarju: ko nekam grem vse planiram, poznam cene ( skor natancno ) in ce grem imam dovolj denarja, sicer ne da se rasipam, ampak, da speljem. Tokrat se mi je prvic naredilo, da imam denarja prevec, da mi ni treba nenehno kalkulirat, da bi ne zapravil prevec. Vecino poti imam tudi ze placano. Denar je razdeljen na dve polovici, ena je limit na Masterkard kartici, druga je " kes " na Maestro kartici, pa sredi potovanja mi bo nakazana stipendija (
) na maestro kartico, in tega denarja za potovanje niti ne potrebujem. S to kartico ni bilo nobenih problemov dvigovat denar v Irkutsku kakor tudi v Yellowknife, naj omenim sam dve skrajnje egzoticne tocke. Zdaj se zalomi ravno s to kartico. No, pocakajmo do jutra, grem v akcijo, ce mi banka ne odgovori na E-mail, bom jih poklical po telefonu in uzival v avtomatski telefonistki ( ce zelite splosne informacije pritisnite 1, ce zelite.........., izredajo s vse cifre, jaz pa se kar ne vem kaj naj pritisnem ).
Danes sem se tudi v banki razpi*dil, zaradi znanja spanscine: e jaz se je bom naucil pa naj se se tolk matram. Prav sem jezan na eno tursko 21 letno punco, ki po Cilu potuje z mamo, sicer so videti kot dve prijateljici ( pa ne kot mame, kot studentke ), Z mano spika v anglescini, mami prevaja v turscino, kaj se midva pogovarjava, vmes je receptorka nekaj sprasuje v spanscini in tudi njej odgovarja. Punca je koncala srednjo solo v Nemciji, torej tudi nemsko obvlada, pa zapovrh je se lustna ( verjetno izjema tistega pravila........ pa pustimo to
), v Santiagu studira menagement ( po slovensko: kako krasti, da te ne zaprejo ). Ce mi verjamete ali pa ne: nisem fovs nobenemu za mogocne avtomobile, jahte, vile pa kaj vem kaj se, fovs sem pa tistim, ki znajo jezike.
Glede Valparaiza: mesto je nekaj posebnega, zelo prijetno, domace. V gostilnah zmeraj spilajo nekaksni muzikanti, ki po koncanih nekaj komadih, hodijo okoli in pobirajo drobiz, ce das prav, ce ne tudi prav. Res je tudi kaksem prosjak ( pa res bolj poredko ), Vceraj sem kosil v gostilni, kaze da je zelo stara, skor da vidis kako so se vcasih enooki kapitani pogajali za sode ruma...... ). Enak vtis sem danes dobil ob obisku merkado koreo ( se mi zdi, preveril bom ), verjetno je prej bila trg s suznji.............ali cim podobnem.
Danes sem se pozanimal za naslednji prevoz, do Puerto Monta, avtobus gre zvecer, zjutraj sem v Puerto Montu ( sedaj ne bom sprejel stojisca na strehi
). Vreme se je popravilo, oblakov ni, je toplo, piha pa tudi ( *ebo jih pacifik ).
jade, jade tebi dolgujem opravicilo: kaj sem gledal ne vem, tukaj je slascicarn vec kot v Ljubljani.
Odpravim se iskat kosilo: kaj bi vzel. Po krajsem premisleku se odlocim: Pescado fritas ( hvaljen bodi mogocni pacifik ).
Vzamem taxi ( to ze obvladam ) se odpravim v hostl ( kupil dinjo in se nekaj, da poskusim ). V hostlu internet ne dela. V kuhinj na omaricah z roko napisani listki. Zacne se s " para todos " ( ne vem a so vkljuceni spansko negovoreci ). Kolikor razumem spansko, pise nekako takole: za sabo vam ni treba nicesar pospravljat, bo ze kdo pospravil.......... nekaj takega, kaj ce bit druzga.
ezoj