11. feb 2010 13:47
Matilda, verjetno res.
Mislim, da smo popolnoma zasli.Hotela sem povedati le, da so zadeve drugacne, ko jih dozivljas iz prve roke-kot navaden, ne poklicno in ne kako drugace obremenjen drzavljan. O nacionalizmih, pa naj so na tej ali oni strani, raje ne bi.
@ ribica :sempetersko solo poznam, osebno tudi eno mamo in njeno ucenko, pa se eno familijo, zelo aktivno v tamkjasnjem drustvu tudi...tako da vem marsikaj.Morda celo stvari, ki jih uciteljici ne povedo, navadni " slovenski klepetulji",kar sem sama, pa.
V tisti kulturni skupini niso bili otroci in glede na to, da so starejsi in so "registrirani" kot slovenska skupina, bi bilo logicno, da se med sabo( oz. vsaj z mano ) pogovarjajo v "njihovi" slovenscini. Cetudi polomljeni. Pa niso poznali narecja kraja, v katerem zivijo. Ta izkusnja seveda ne izkljucuje dejstva, da Slovenci v Videmski pokrajini so-tudi zavedni, ce vam je ta izraz ljubsi.
Se nekaj: ko sem zivela se v Slo, sem zelo rada gledala na TV " Zverinice iz Rezije"...in po tem, kako je bila oddaja zastavljena, verjela, da cela Rezija pozna in govori slovenski jezik.
Danes, ko imam v njihovem kulturnem drustvu veliko dobrih prijateljev vem, da temu ni tako.
Pa ne bom nastevala vzrokov( tudi prakticnih, da ne recem materialnih, je nekaj).
Velika vecina tistih, ki jih poznam, se nima za Slovence ampak hocejo biti le Rezjani s slovanskimi ( NE slovenskimi) koreninami.
Sama se povsod, ce je le prilika, razglasam za Slovenko in nikoli nisem imela niti najmanjsega problema...in ko so me okradli nisem pomislila na to, da so me zato, ker sem Slovenka, ampak ker je pac tako naneslo.Ker okradejo tudi Italijane ali Turke. In da mojemu mozu v Sloveniji niso prerezali gum zato, ker je Italijan.
Se bi lahko nastevala.... z zalostjo tudi to, da Slovenke mojih let, ki so se porocile z italijanskimi drzavljani v veliki vecini svojih otrok niso naucile slovensko, da o vnukih ne govorim.
Naj koncam, da je v zadnjem hedonistovem postu veliko resnice. Ne poznam nobenega, ki se iz
cistega domoljubja preselil na slovensko stran.
Pa bi se zelo rada motila.
P.s.Ognjic, saj se ne kregamo...vcasih je zelo dobro, da ne recem poucno, slisati drugo stran. In drugacne izkusnje.
lp