11. feb 2010 11:35
Samo nekaj pojasnil:
@ zzak1977: tokrat si šel malo mimo. Jaz sem v Italiji rojena Slovenka, torej pripadnica slovenske manjšine od rojstva. Po družinski tradiciji smo vključeni v več pevskih zborov, kulturnih n športnih organizacij, zato stanje med Slovenci v Italiji poznam zelo dobro in dobro vem, o čem govorim.
@matilda: na Videmskem so Slovenci izredno nezaupljivi. Jaz sem npr. eno šolsko leto poučevala na dvojezični osnovni šoli v Špetru. Čeprav so vsi vedeli, da sem Slovenka, da bom na šoli poučevala njihove otroke in da jim nočem nič slabega, so se me ob začetku šolskega leta izogibali. Če so me srečali v trgovini, so se obrnili proč ipd. Če so med seboj govorili v slovenskem dialektu, so takoj prešli na italijanščino. Po enem letu sem si pridobila toliko "zaupanja", da so me začeli na cesti ogovarjati celo v slovenskem dialektu. Stvari se premikajo na bolje, pa vendar, ko sosedi zažgejo avto, ker je preveč aktivna v slovenskem društvu, bo marsikdo dvakrat pomislil, predno bo pred tujcem govoril v slovenščini, vpisal otroka v slovensko glasbeno šolo ali hodil k slovenski maši.
@lucka52: da je na Videmskem znanje slovenščine tako skromno in da se ljudje med seboj sporazumevajo v italijanščini, žal, niso krivi oni sami. Si jih kdaj vprašala, koliko šol, kjer bi se lahko učili knjižne slovenščine, je na Videmskem? Kolikor je meni znajo, obstaja samo ena dvojezična osnovna šola v Špetru, kjer poteka pouk izmenično v slovenščini in v italijanščini. Ta šola obstaja šele nekaj let in osebe, s katerimi si imela ti opravka, niso bile verjetno niti en dan v slovenski šoli. Pa tudi drugače je precej težko, da bi otroci po petih letih dvojezičnega pouka, tekoče obvladali slovenski jezik. Po petih letih dvojezičnega pouka imajo v naslednjem triletju možnost, da nadaljujejo s slovenščino kot izbirni predmet še druga tri leta. In potem se poučevanje slovenščine tudi konča. Samo redki se nato odločijo, da bodo šolanje nadaljevali v Trstu ali v Gorici, kjer so na razpolago tudi šole s slovenskim učnim jezikom.
Tako je pri nas. Če bi radi še kako pojasnilo, kako se živi kot zamejski Slovenec, vam bom rade volje še kaj napisala.
ribica