11. feb 2010 12:00
Sem si ogledal videe in sem pretresen. Ni prov , da tako mučijo živali,ki že itak nimajo nič od življenja. hedonist
11. feb 2010 12:00
Sem si ogledal videe in sem pretresen. Ni prov , da tako mučijo živali,ki že itak nimajo nič od življenja. hedonist
11. feb 2010 12:04
rimljanka je napisal/a: | ||
Ežoj je pozabil fotko dodati: Vir. Lepa, kajne? |
Rimljanka, a to je 'sedmerolistni petoprstnik' (oz. kaka druga vrsta petoprstnika)? Meni je bilo vedno všeč to ime :)
Atina
11. feb 2010 12:23
limnol je napisal/a: |
Jaz tudi ne razumem, zakaj lahko razpravljamo o sajenju topinamburja, je pa narobe, če ljudstvo vidi, kako nastane surovina za foie gras (se pravi: na silo bolezensko povečana jetra). Po moje to kar lepo spada h kuharski izobrazbi. |
11. feb 2010 18:34
Ne, Atina, to je gosja trava (Potentilla anserina), sedmerolistni prstnik je Potentilla heptaphylla, sorodnika torej, kar bližnja.
rimljanka - zasebno mnenje
11. feb 2010 20:25
No, vsaj žlahto sem ugotovila :) Oboje spada med rožnice, ne?
A razlikujeta se (po mojih opažanjih - po najdenih žal miniaturnih sličicah na netu) predvsem po listih - potem pa obstaja očitno še in še vrst petoprstnikov (sem gledala na zaplana.net) ... sploh vedela nisem - jaz sem kar vse imenovala 'sedmerolistni'.
Atina
11. feb 2010 21:53
Wow. Totalno offtopic! :D Skratka hvala za info, tisti, ki ste jih dali. Se pa strinjam, da misel na to ni prijetna in je že sam koncept dokaj krut. Vsekakor hvala za informacije. :) Jan jhanse
11. feb 2010 21:58
Atina, v Sloveniji zanesljiv vir navaja 26 vrst (peto)prstnikov......
rimljanka - zasebno mnenje
11. feb 2010 22:29
A ni gosja trava celo zdravilna? Menda za diarejo ali nekaj podobnega... mogoče pa tudi za jetra
Nasja
16. feb 2010 2:26
Ne vem, kdo trdi da je "foie gras" trava za hranjenje gosi... To sploh ni res.. Dobesedni prevod "foie gras" iz francoščine pomeni: "debela jetra". Ne vem kje vidite travo. :P Ta tema nima veze s travo. Gosk sploh ne hranijo s travo, ko jih pitajo za foie gras. Hranijo jih pravzaprav s koruzo, kateri so dodani razni suplementi, maščobe in vitamini... Tista trava, o kateri teče debata, nosi samo ime gosk (anserinus)... jhanse
16. feb 2010 6:26
No, zdaj pa vemo. Drugače, jhanse, če nekdo kaj zapiše, pa še zravn da tak znakc:, to pomeni, da je sveto prepričan v resnico zapisanega.
A, da " foie gras " ni trava, kdo bi si mislil? Vsak dan se kaj novega naučimo.
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Kremni rezanci s tartufi
Polnozrnati peresniki z omako iz bučk, čebule in mandljev