Nototenija

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

5. feb 2010 11:27

Spoštovani : Rimljanka, ja seveda se hecam , asociralo me je ime , totone pa verjetno poznaš tudi ti. Mi je pač smešno, da se v zadnjem času srečujem z novimi in novimi ribami, čisto drugačnimi ,kot sem jih bil vajen celo življenje in ko sem mislil, da o ribah vem (skoraj) vse. Tvoje vprašanje Mamamia podkrepljeno z kupom takih in drugačnih stričkov pa me je presunilo saj se mi rahlo svetlika na kaj namiguješ. Amapak nočem o tem globlje razmišljati ker sem velik ljubitelj vsega kar je od svinje. In tega mi prosim ne vzemite, saj potem življenje več ne bo tako lepo in predvsem okusno. Čaw, pa kako nototenijo si privoščite. hedonist

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

5. feb 2010 12:02

evo sem malo poguglala http://www.fishex.com/recipes/black-cod/black-cod-r tej žvali rečejo tudi black cod (ena od podvrst nototenie..). Sem pa mislila da se hecate, ko ste govorili o antifrizu, pa izgleda kar drži. No morda ni tak kot za v avto, je pa definitivno nekaj da tele ribe ne zmrznejo tam okrog Antarktike. Zgledajo pa res eni taki brezlični fileji, po moje čisto vseeno kako jih narediš. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. feb 2010 13:33

Tinca, seveda se nisem hecala, ko sem zapisala, da te ribe vsebujejo antifriz.....

Tinca, čisto zagotovo pa sem se hecala, ko sem napisala, da jih ne bi smeli uživati zaradi tega.....

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

5. feb 2010 14:38

Ah, saj antifrizno delujoča sta tudi sol in sladkor....torej nič nevarnega - ali pa zelo nevarnega, kakor se vzame.

rimljanka - zasebno mnenje

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

5. feb 2010 15:28

hedonist je napisal/a:
Ne vem sicer, ampak morda je ta riba sorodnica ene vrste lignjev -totonov. Totoni so sicer obupno zanič saj so trdi ko zmrznjena guma in tudi okus ni ta prav , kakšno pa je ta nototenija pa pričakujem, da boš napisala, ko jo boš pripravila. Sam se izogibam takšnim eksotičnim ribam vem pa da se uvaža sve i svašta. Se vedno bojim, da mi ne bi podtaknili ene ribe ki živi mislim da v Vietnamu in se hrani pod straniščimi loputami. Saj veste, hiše na kolih, pa tam v enem kotu odprtina, kamor se gre opravit veliko potrebo. In ribe tam spodaj čakajo in na mah vse to pojedo. Ljudje pa z velikim veseljem te ribice lovijo in pojedo njih. Krog je tako sklenjem vendar meni že misel na to nekoliko vznemiri želodec. In ta avtosugestija je tako močna, da če sem kdaj cmaril kako pango ali kaj podobnega sem imel občutek, da vse skupaj razhlo zaudarja po fecesu. In jaz potem tega nisem jedel. Tako da, boljša je kaka gojena postrv če že ni sveže jadranske ribe kot pa te že po imenu čudne ribetine. Torej Irena , kljub temu mojemu modrovanju sporoči kakega okusa so nototenije. LP hedonist
Si me pa nasmejal s to svežo jadransko ribo. Jedla sem jih, dokler me ni mož peljal na Reko v pristanišče. Pojdi enkrat pogledat, mogoče se ti nasmehne sreča in boš videl zakaj so ribice tako lepo rejene. lp Vesna

hedonist  

6. feb 2010 16:28

Draga Reca, sej nisem mislil tistih rib iz bližine pristanišča v Reki, v mislih ima ribe ,ki se lovijo na južnem Jadranu tam med otoki na odprtem morju. Tista žval je taprava in tam v njihovem biotopu zagotovo ne plavajao kakšni kakci. Če pa že, jih je v tisti ogromni količini vode tako malo, da ni omembe vredno. Tako da Jadranska riba je zakon pa reč kar češ. In jaz bi zanjo dal ne vem kaj. LP hedonist

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. feb 2010 17:09

hedonist je napisal/a:
Draga Reca, sej nisem mislil tistih rib iz bližine pristanišča v Reki, v mislih ima ribe ,ki se lovijo na južnem Jadranu tam med otoki na odprtem morju. Tista žval je taprava in tam v njihovem biotopu zagotovo ne plavajao kakšni kakci. Če pa že, jih je v tisti ogromni količini vode tako malo, da ni omembe vredno. Tako da Jadranska riba je zakon pa reč kar češ. In jaz bi zanjo dal ne vem kaj.LPhedonist

Hedonist, a bova Reci razkrila naše "čuvene" ribiške lokacije?

@Reca, tebi prav verjamem, da te je vse minilo ob tistem prizoru. Tako sem jaz enkrat "nabasala" na ciplje iz naše potujoče ribarnice. Ker so bili ulovljeni v Tržaškem zalivu (verjetno precej blizu raznih "izvirov iz kanalizacije", ti je lahko jasno, kakšen vonj so oddajali ob čiščenju. Mož jih je nesel kar vrnit (v ribarnico, ne v zaliv).

In po tistem jih nisem hotela niti od daleč videti kar nekaj let. No, pa je naneslo, da smo šli na Mljet in naročili večerjo pri človeku, ki je zjutraj dvigoval mreže in praznil parangale in vrše, zvečer pa prodajal večerje. Predlagal nam je, da se odločimo za ulov tistega dne, med katerim sta bila tudi dva velika ciplje. Jaz sem se otepala z vsemi štirimi, možakar pa mi ju je prinesel pokazat in ko sem povedala, zakaj nočem ciplja, mi je rekel: "Ej, dekle drago, prav zato bi te rad prepričal, da poskusiš našega, divjega "ciplja zlataša", da ne boš celo življenje mislila, da je pravi cipelj tisti, ki smrdi po "govnu".

Z besedami se ne da opisati, kako smo se oblizovali ob tisti večerji! Evo, to je "sveža Jadranska riba", o kateri nedvomno govori tudi Hedonist

Mojca

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

6. feb 2010 18:28

Malo težko bosta staremu potapljaškemu mačku kaj razkrila, pa naj bo nad ali pod morsko gladino, tukaj malo višje ali pa tam malo nižje. Sicer je pa prav tako, da jemo tisto kar želimo in kar nam paše. Da smo si tako različni je čisto prav. lp Vesna

Irena19  

član od: 5.1.2004

sporočila: 319

7. feb 2010 19:28

No, pa vam sedaj zaupam, kaj sva imela za kosilo.....eno dobro svinjsko mrežno pečenko, krompir in solato. Hvala vam, mi še na misel ne pride več nototenija. Še posebno, ker sem se lani najedla raznih dalmatinskih rib, ujetih zgodaj zjutraj tistega dne.....tu kupim kakšno dobro postrv, lignje, sardele, brancina..... Hedonist, žal ti ne bom mogla napisati, kakšna je "ta riba", ker je ne bom kupila. lp Irena

hedonist  

9. feb 2010 9:52

Imam občutek, cenjena Reca, da tebi ribe nekako ne dišijo sploh. Kajti tvoj fatalističen odnos do njih to nekako namiguje. Je pa tudi res, da če si potapljač ni nujno da si ljubitelj rib v kulinaričnem pomenu. Irena povsem te razumem, saj imam tudi sam podobne težave da mi potem ko pridem z mojega otoka nobena riba, kupljena v raznih šparih ali drugih ribarnicah več ne diši. Pa saj sem o tem že večkrat pisal. MamaF, midva že veva, kakšna je prava, divja riba a ne !? LP hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti