Prosila bi vas za nasvet!

tema je zaklenjena

EnaBiba  

član od: 30.1.2010

sporočila: 1

tema odprta - 30. jan 2010 16:17 | ogledi: 4.446 | odgovori: 43

Lepo pozdravljeni vsi skupaj na tem forumu!

Stara sem petnajst let in imam težavo. Obiskujem srednjo poklicno šolo in imam zelo stroge starše. Vsi moji sošolci in sošolke ob vikendih hodijo ven, v diskoteke in bare, jaz pa moram zmeraj ostati doma, ker mi moji starši ne dovolijo. Seveda nisem edina s tako težavo, toda ostali, ki imajo enako težavo, si preprosto kaj izmislijo in rečejo, da bodo prespali pri kolegih ali pa kaj takega. Jaz ne želim lagati, hočem imeti dober odnos s starši, vendar prav tako biti priljubljena med vrstniki. Vsak ponedeljek in petek je prava muka, ker se vedno vsi pogovarjajo kje so bili za vikend in kako je bilo ter kam nameravajo iti drugi vikend. Jaz vedno lahko le poslušam. Pa ne gre le za to, tudi sama si močno želim iti ven, in biti malo samostojna ter se zabavati. Saj smo vendar le enkrat mladi! Nevem, kako naj prepričam starše, oz. kakšen bi bil najboljši pristop. Poskusila sem že z vsem mogočim, od prosjačenja do zahtevanja in mirnega pogovora. Vendar so neomajni. Jaz bom lahko hodila ven, ko bom v drugem letniku - basta. :/ Ocene imam dobre, to ni problem, tudi doma pomagam in se tudi nasploh trudim. Ko pa pride petek in spet prosim, ali bi lahko šla, vsaj samo malo, spet pride do prepira.

Prosim za nasvet, kaj vi mislite o tem in kaj naj naredim v tej smeri ?

Najlepša hvala vsem za pomoč!

EnaBiba

toppy  

član od: 10.12.2007

sporočila: 282

30. jan 2010 16:50

V bistvu ti želita samo najboljše in te obvarovati pred tem kaj vse se dogaja v lokalih in diskotekah...Današnja mladina,pa ne mečem vseh v isti koš,se ne zna več zabavati brez alkohola in raznoraznih opojnih substanc!!! Še bo čas tudi zate za žuranje do jutranjih ur. toppy

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

30. jan 2010 16:50

To pa poznam! Sem bila na podobnem kot ti. Zelo težko bi ti svetovala kako ju pregovoriti. Problem je v današnji mladini (ne v vseh), ki vidijo edino zabavo v tem, da se ga napijejo in nakadijo. Verjemi mi, da je tega strah tvoje starše, pa čeprav jima morda nikoli nisi dala takšnega vtisa. Potem je tu še ena težavica. Spolnost-meni je mami zmeraj rekla, da punca lahko domov kaj prinese, fant pa ne. Bo držalo to, čeprav je tu vpleten tudi fant. In verjemi mi, da boš skrbi staršev razumela šele čez čas. Poskusi s prošnjo, naj ti dovolijo samo do desete ure zvečer. Vem, da se takrat šele začne prava zabava, ampak bolje to kot pa nič. Četudi greste morda samo v kino ali pa na kakšen sok se imate lahko lepo. In ne izkoristi njunega zaupanja vate, ker potem boš na slabšem samo ti. Če ti bosta zaupala, boš lahko podaljševala ure s prijatelji. Lani sem šla dvakrat s prijateljicami v eno miniaturno diskoteko in se mi je kar želodec obračal, ko sem videla najstnice kako se obnašajo. Pozimi v majčah na naramnice z globoko odprtim dekoltejem in mini krili,ki so pokrila le ritnici. Da ne omenjam, da so se poljubljala z vsemi povprek. In še tole, da ne bo kdo rekel, da se delam lepo. Tudi jaz sem bila parkrat pijana, ampak nikoli do te mere, da bi izgubila nadzor nad sabo. Ko sem čutila, da je preveč, sem enostavno nehala in prešla na sok. V enodnevne avanture s fanti pa se nisem nikoli spuščala in na to sem ponosna. Želim ti, da bi ju uspela prepričati, da si zrela in odgovorna oseba, ki ve kje je meja. In seveda, da bi vseeno uživala v mladosti pa čeprav boš morda morala počakati na 2. letnik. Lep vikend ti želim, pe3ca

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

30. jan 2010 16:57

Moj odgovor ti ne bo všeč. Mislim, da imaš pametne starše in si prav zato tako v redu punca.

S prosjačenjem in zahtevami ne boš veliko dosegla. Poskusi ponovno z mirnim, spoštljivim pogovorom. Povej jima, da bi rada poznala njune razloge za take odločitve. Mogoče ju boš lažje razumela.

In tudi če res VSI sošolci insošolke hodijo ob vikendih ven - kje piše, da je to nekaj blazno dobrega in koristnega zanje? So zaradi tega boljši ljudje? Prej obratno.

Moje mnenje, seveda.

Ali sicer imaš možnost, da preživljaš kaj prostega časa z vrstniki? Ne mislim v barih in diskotekah.

tulka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

30. jan 2010 17:27

Pred nekaj dnevi mi je moja 18 letna hči rekla nekaj, kar mi je napolnilo srce z veseljem. Rekla mi je, da sem imela prav, ko je nisem premlado pustila ven, kot so to lahko počeli nekateri njeni vrstniki. NEKATERI!!!! Kajti draga EnaBiba, če boš dobro premislila koliko tvojih prijateljev ali znancev res hodi ven ob zanje neprimernem času, boš ugotovila, da jih ni veliko. Večina staršev je kot so tvoji. Imajo te radi, zato jih skrbi. Jaz sem mojo deklico pri tvojih letih peljala na zabave, ki pa so se morale končati ob razumnem času. Od tam sem jo tudi odpeljala, da se razume. Na koncert, ki si ga je strašno želela, je odšel z njo ati. Strašansko so ga še par dni bolele noge in ušesa, ampak je zdržal. Več kot je bila stara, dalj časa je lahko ostala. Danes je študentka, vesela sem, da je to za nami, pa vendar bi ravnala spet enako. Svet tam zunaj ni več tako varen, kot je bil v naši mladosti, vi naši otroci pa ste preveč dragoceni, da bi tvegali prezgodaj. Pogovori se z mamo in očetom, da ti razložita kako čutita, pa boste našli kompromis, verjemi. kara

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

30. jan 2010 17:45

Sem mama dveh študentov 19 in 22 let ,sin je mlajši ,pri 15 res nista hodila ven ,kar sta oba razumela brez problema ,ko pa sta začela hoditi v srednjo šolo ,nekje v drugem letniku ,pa sta postopoma dobivala več svobode ,morala sta javiti kje sta in imela določeno uro prihoda brez izgovorov.Ker sta se držala ure in pravil sta imela vedno daljšo uro in še zdaj vem kdaj prideta in kje sta.Sin me pokliče ,če ne more priti pravi čas,tako da me ne skrbi,hči je pa še kljub temu ,da je stara 22 let in ker živi doma ,pokliče ,če bo dolgo od doma.Ker sta si pridobila zaupanje ,sta bila oba lani na morju vsak s svojimi kolegi ,sin je bil star 18 let,ker pa ve, da me skrbi ,me  pokliče ,če se bo zadržal .Zaupam jima ,ker vem da sta odgovorna in resna ,pri 15 letih pa mislim ,da še otroci niso dovolj stari za žuriranje ,ker jih kaj kmalustarejši  pritegnejo  v kakšne neumnosti.Žal imata starša popolnoma prav in vse preveč je premladih ,ki zgodaj zaidejo v težave tako da ,žal dam tvojim staršem prav si premlada za nočne izhode ,pa pojdi popoldne na kakšen sok s kolegicami ven ,to pa mislim da ti bosta dovolila,ali ne?Vem ,da to ni odgovor ,ki si ga želiš ,ga boš pa ,ko boš starejša, zelo dobro razumela.

lp

marjeta10

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

30. jan 2010 18:24

Draga EnaBiba, jaz sem stara takole 3x toliko kot ti, ampak pri 15h sem imela natanko take težave, kot jih imaš ti sedaj. In če zdaj pogledam nazaj, se mi zdi zelo v redu, da je bilo tako, kot je, sploh zato, ker se zdaj že mota naokoli druga generacija približno tvojih let, plus minus kako leto, in se zgodba veselo ponavlja. Predvsem verjemi, da ni namen staršev, da ti uničijo mladost in ti zminirajo status med vrstnikih, ampak te držijo bolj na kratko predvsem zato, ker se bojijo zate. Razorožiš jih lahko edino tako, da jim dokažeš, da ti lahko brezpogojno zaupajo. Torej - izpogajaj si za začetek izhod do devetih, kar pomeni, da moraš biti ob 21.00 ali še raje par minut v vsakem primeru doma in da ne bo niti sence dvoma, ali nisi sluičajno počela kaj takega, kar bi jih kakorkoli lahko skrbelo. Da ne bo niti sledov o kaki rum-koli ali breezerju ali kaj podobnega. Sčasoma se bo dalo uro nategniti do pol desetih, čez čas tudi za kako urico dlje.... ampak dovolili ti bodo samo, če jih boš ti sama prepričala, da znaš paziti nase! Če se pa zmenite do desetih, ti pa prideš ob pol enih in jih pri tem še prepričuješ, da brez zveze težijo, ker so vsi drugi tako ali tako ostali še bolj dolgo in so zares pili, ja, potem pač pozabi, da boš lahko še kdaj šla ven. Sprijazni se, pravice ti ne padejo z neba, pravice si je treba prigarati. Lep pozdrav! Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

30. jan 2010 19:00

Je res, da gre veliko in preveč zabav v nevarne, smrtno nevarne smeri in se zato delno strinjam z zgoraj napisanim, da ni nikoli dovolj opozarjanja in varovanja mladih na to temo. Bi pa dodala nekaj drugega kar se je dogodilo meni osebno in precej najstnikom s katerimi smo bili skupaj v SŠ in potem na faksu. Dostim doma ni bilo dovoljeno zvečer iti ven, nobene "fešte", redkokdaj kak koncert. Bilo so in smo pravi "zlati otroci"- lepe ocene, umirjeno vedenje, skratka najljubši pri profesorjih in drugih. Potem je pa udaril tist stranski efekt te popolnosti, ker so se ga in smo se ga na prvi pravi žurki, ki smo jo doživeli pri 19ih, 20tih in še kasneje napili na mrtvo, ker nismo imeli nobene izkušnje z mero. Pri mnogih je zadnje leto SŠ in prvo leto na faksu potekalo od mačka do mačka, ker so preprosto moral nadoknaditi vse za nazaj. Večina mladih si želi iti ven in bolj, ko jih omejuješ bolj se ta želja razžareva, pritisk raste in če ga vsaj malo starši ne pustijo iti ven, lahko občasno naredijo več škode kot koristi. Viva Meier

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

30. jan 2010 19:07

Podobno je bilo pri nas. Tistim puncam, ki jim starši niso pustili ven, se je na raznih gimnazijskih izletih najbolj snelo. Alhkohol in fantje. Me, ki smo bile vajene svobode, smo bile veliko bolj zmerne. In ko so prišlele na faks, je bilo potrebno veliko nadoknadit. Samo starši tega niso videli in vedeli in so bili prepričani, kako se je njihova stroga vzoja dobro obnesla. magnolija

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

30. jan 2010 19:19

Kako se pa zabavajo? A hodijo po lokalih, majo doma kako žurko? Magari probaj vprašat vsaj za kako žurko doma, al pa če ti dovolijo, da jo ti nardiš, pa par prijateljic povabiš. Da bojo vidli s kom se družiš, če pa bi ti dovolili, da greš na kak žur al pa rd, da te peljejo tja in te pridejo iskat. Priznam, mene bi tudi bilo strah za mojega otroka, ampak doma ga pa tudi ne bi zapirala, nekako mora z vrstniki. Seveda ne da bi pri petnajstih hodili celo noč naokoli, ma vsaj kak žur, al pa rojstni dan. In pa postopoma, da bi si pridobila otrokovo zaupanje in če bi vidla, da je ok, da je v šoli vse ok, da upošteva kar se zmeniva, da nima krvavih učk, ne bruha drugo jutro,.. Bi ga pustila, morda še malo več. Je pa to definitivno zelo težko za starše. Nisem še tam. Za zdej ga pustim le malo samega pred hišo, pa tudi to je bilo težko na začetku. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

JAMONI  

član od: 10.8.2005

sporočila: 112

30. jan 2010 19:27

cccv cvcx JAMONI

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti