31. jan 2010 17:37
No, ja tale diskusija je nekako šla v ponesrečeno smer. Tu je vprašanje postavila ena petnajstletna punca (a vidite posledico tega, ko se naš portal prepoznava kot ena prijazna socialna mreža, kjer si pomagamo....karkoli to pomeni). Mlado dekle, ki bi bilo rado malo v sozvočju s svojimi vrstniki. Ker, halo, kolikor se spomnim, v puberteti je normalna faza, da se identificiraš z vrstniki in da te vrstniki sprejemjo medse. Biti popularen je pri štirinajstih-petnajstih zelo pomemben. Je ena huda muka hoditi v šolo in se truditi, pa te vrstniki ne opazijo (predpostavljam da niti to da so na kaki petindvajseti obletnici mature nekdanji carji in carice razreda fino debeli, ločeni in depresivni...ne more biti kaka dobra kompenzacija za štiri leta ignoriranja s strani vrstnikov). Tega ne smemo podcenjevati. In jasno, da je z našimi očmi petelinjenje najstnikov obupno. In jasno, da so nam punce, ki vso žepnino skurijo za poceni cunjice in ličila in se hihitajo abotnim vicem ... da je to ajmebožesačuvaj. Ampak če so te punce popularne, potem si bodo tudi petnajsteltne pridne punce želele vsaj delčka te iste naklonjenosti, kot jo dosegajo razredne princese. Želja po popularnosti ne bo izginila neodvisno od tega, kako mi razlagamo, kako da so popularni vrstniki površni in kako pretiravajo s svojimi pripovedmi o tem, kako so se imeli fajn in joj, kok sem se ga zatoukla....Imejmo to pred očmi. Danes Biba, jutri bo pa kdo drug star petnajst let. In še nekaj, najstniki, ki se hvalijo, kako so se ga kje ilegalno napili, to počno zaradi tega, ker enačijo popivanje z odraslostjo. Po možnostjo s pogumno "odraslostjo". Grem stavit, da so že videli svoje starše ali pa so slišali starše, kako so se junačili v vinjenem stanju - halo, pa to je Slovenija, mar ne. Zdaj, če so samo na tem forumu ljudje, ki se nikoli niso v polalkolnem stanju junačili pred svojimi otroki in če niso nikoli omenili, kako so se sprostili, ko so "hitr ruknili enga ta kratkega"....me naj pa takoj koklja brcne. Ker verjetnost, da takih ljudi tule ni, je taka, kot da bo zmaj na zmajskem mostu pomigal s svojim repom... Biba, kot vidiš iz tele diskusije, tudi odraslim marsikaj ni popolnoma jasno. Če človeku ni kaj jasno, se zateče v izgovor ali prepoved. Tvojim staršem ni jasno, kako naj se soočata s tvojim odraščanjem in zato te nikamor ne pustita (in odlagata na silni šestnajsti rojstni dan - ampak drugo leto se verjetno ne bo kaj dosti spremenilo). Saj te imata rada, ampak to, če ima človek nekoga rad, še ni zadosti dober razlog, da ga pri izkazovanju ljubezni fino biksa. Ampak stvar je taka: staršev ne boš spremenila. Ker je pač tako, da ne moremo nikogar spremeniti. Spremenimo lahko le sebe. Ti najdi zase eno zanimancijo (se mi zdi, da sem to napisala nekaj strani nazaj) in bodi vrhunska v tem. Če je človek v nečem dober, slejkoprej postane tudi popularen in ga okolica ceni. Ker mesta popularnih punc z žurk so itak že zasedena. Ta so zasedle tvoje sošolke in je brezveze tekmovati z njim. Vedno je bolje biti originalen kot pa kopirati. Imaš dobre ocene, bodi edinstvena v tem, poglabljaj svoje znanje, vpiši se v kako zanimivo društvo....in bodo vabila, da se udeležiš tega dogodka pa onega kar deževala. Živi svoje življenje,sooči se z izzivi in ne igraj na odlaganje in čakanje na boljše dni in na čudež. To je tisto, ko se spremeniš edino, kar lahko in to si ti sama. To je tisti upor, ki je kvaliteten. (Upor v smislu dretje in loputanje z vrati, to je samo ena adolescentska epizoda, ki kakšnega silnega haska nima.) Tega kvalitetnega upora se loti kar takoj.Odlaganje ne rešuje ničesar (tudi odlaganje dejstva, da odraščaš, čisto nič ne rešuje). Vendelina jr.