31. jan 2010 0:40
EnaBiba, dobrodošla med nami. Lepo si opisala tvoje težave in mislim si, da si se za vprašanje na tem forumu odločila po tehtnem premisleku. Imam prav? (to domnevam zato, ker bi si sama pri 15-ih predstavljala, da bom na forumu o kulinariki prej srečala s "svojo sitno mamo" kot pa s kakim "pametnim sogovornikom")
Prav zato me je tvoje vprašanje še posebej pritegnilo in odgovorila ti bom takole (BTW - tudi jaz sem verjetno generacija tvoje mame in imam doma dva najstnika - starejša hči je dve leti mlajša od tebe):
- če želiš izvedeti, kaj si "mame" mislimo o tvojem problemu, si veliko podobnih odgovorov že dobila in tudi moj bo take sorte. Sama si napisala, da sta tvoja starša neomajna. Sodeč po tvojem pisanju, je z njune strani stvar čisto jasna in že zdavnaj odločena: "pohajat" te bosta pustila v drugem letniku in nič prej. Zato bi ti svetovala, da ne rineš z glavo skozi zid, raje se poskusi z njima pogovoriti o tistem "drugem letniku". Kaj si predstavljata pod "večerni izhod", koliko časa in koliko pogosto boš lahko "zunaj" in podobno. Ker - če sta res tako trdna v svoji odločitvi, ti tako ali drugačno izsiljevanje ne bo prav nič koristilo, kvečjemu se zna zgoditi, da ti bosta "grenila" življenje še naslednje leto.
Jah, taki smo starši, ko nam otroci rastete, smo kar naprej v dvomih, kaj je dobro, kaj še boljše, kaj je še tisto, na kar lahko vplivamo.
In večerni izhodi so definitivno ena tistih stvari, kjer svoje bojazni pred "grdim svetom tam zunaj domačega gnezda" močno izražamo.
Poskusi pomisliti sama pri sebi - kaj se ti zdi: imaš občutek, da sta starša neomajna zato, ker se počutita "močna" in te imata pod kontrolo oz. lahko krojita tvoje življenje
ali se ti morda zdi, da ju skrbi, kaj vse se ti lahko zgodi, pa te zato ne pustita ven?
Veš, jaz te čisto razumem, da si jezna in žalostna, tudi sama sem bila, ko mi ni šlo vse "po planu" in sem imela občutek, da sem s strani svojih staršev popolnoma nerazumljena. In podobno mi sedaj očita hči, ko kdaj pa kdaj poskuša prestaviti meje dogovorjenih zadev.
Če se sama spomnim časa v tvojih letih, lahko rečem, da nikoli nisem bila bolj polna energije in srečna kot takrat, pa tudi nikoli bolj nesrečna kot takrat. Smešno, kaj? Se tudi ti tako počutiš?
No, pustimo zdaj "materinske pridige", EnaBiba, kaj pa pravijo tvoji vrstniki na najstniških forumih? Jih ima še dosti enake probleme ali tudi tam (zate mučno) na veliko razlagajo o žurkah čez vikend?
Po mojem boš na forumih, kjer se zbira mladina tvojih let, našla kaj koristnih nasvetov, oz. vsaj videla, kako se drugi dogovarjajo s starši in koliko so v tem uspešni.
PS: Pa še nekaj - glej, nikomur od nas ni dosegljivo čisto vse, kar bi su želeli, ne glede na leta, denar ali kaj drugega. Ampak enkrat človek spozna, da se je bolje veseliti stvari, ki jih lahko dobi, kot pa jokati zaradi tistega, kar ne more imeti.
Želim ti, da bila srečna in uživala svoje življenje, ne glede na to, kam te bo poneslo! Srečno, dekle drago!
Mojca