Šola varne vožnje

rolada  

član od: 4.8.2006

sporočila: 287

8. jan 2010 8:14

Tudi moj sin -mladi voznik- je bil na tem tečaju. Bil je zelo zadovoljen, pa še denar je dobil vrnjen pri Zavarovalnici Triglav (malo več kot 100 EUR). Torej: dvojno zadovoljen. Tudi jaz se sedaj počutim bolj varno pri njem v avtu. (Psiha??) LP rolada

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jan 2010 8:22

Bila. Dvakrat. Prvič pri gospodu Küzmiču v prejšnjem stoletju, drugič lani na eni promotivni akciji. Moja kvaliteta vožnje se je izboljšala že po obisku prvega tečaja. Po lanskem obisku pa sem bolj suverena tudi na neenakomernih pogojih na klancu. Ker menjam vozilo, se bom udeležila tudi tečaja vožnje vozila z avtomatskim menjalnikom. Nuspojava tečaja je to, da opazim obupno veliko napak pri ljudeh, ki na tečaju niso bili (drža rok na volanu, zleknjenost v sedežu, zaviranje v ovinku, o počivajoči levi nogi pa raje ne bi izgubljala besed) Vendelina jr.

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

8. jan 2010 9:03

Vendelina jr. je napisal/a:
, o počivajoči levi nogi pa raje ne bi izgubljala besed)   Vendelina jr.

no pa daj, prosim, dve ali tri...

Jaz namreč debelo gledam, kako je inštruktor naučil mojo hčerko voziti z nogo na pedalu.

Bojan zasebno

Vendelina jr.  

8. jan 2010 9:10

Bojan, pojdi v šolo varne vožnje, pa te bodo bistveno bolje naučili. Se boš pač učil kake pol ure pravilno zavirati in ti povem, res je bolje pol ure poskušasti, kot sto ur poslušati ali pa n ur voziti narobe. Tisto, da z levo nogo na sklopki uničuješ sklopko.....to je pa res že pol stoletja stara vraža iz avtošol. Vendelina jr.

Bojan  

8. jan 2010 9:23

Vendelina jr. je napisal/a:
.   Tisto, da z levo nogo na sklopki uničuješ sklopko.....to je pa res že pol stoletja stara vraža iz avtošol. Vendelina jr.

Se sklada, takrat sem se učil voziti.

A ti pa kar lepo z nogo na sklopki? Ja bravo, no... a o mehaniki sklopke se ti pa ne da razmisliti?

Bojan zasebno

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

8. jan 2010 9:29

Moja prijateljica redno hodi na tečaje varne vožnje. Je izkušena voznica, vozi dobre avtomobile (trenutno enega velikega džipa, ki ji ga seveda zavidam ...), a kljub temu se udeležuje teh tečajev in pravi, da veliko odnese. Da si ne moremo misliti, koliko napak delamo med vožnjo, in koliko nesreč bi lahko preprečili, če bi se teh tečajev udeleževalo še več ljudi. In tudi tečajev varne vožnje za motroiste se z možem udeležujeta in pravita, da bosta enako počela tudi v prihodnje.

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

8. jan 2010 9:43

Ajoj, Bojan, sem se bala, da bo šla diskusija v to smer. Nam je gospod Küzmič lepo razložil (na Vranskem so pa ponovili točno isto), da ima sklopkino pedalo 2-3 centimetre prostega hoda. In da pač to upoštevamo in naslonimo levo stopalo na pedalo sklopke. Če samo nasloniš stopalo, mehanika čisto nič ne trpi. Ko pa pride situacija, ko je treba zavirati, pa lepo prisnemo levo stopalo na sklopko in desno na zavoro in zaviramo - in v šoli te praktično naučijo, kako levo in desno stopalo uskladiti do tega, da delata simultano. Če pa v trenutku, ko je treba zavirati, človek še "išče" levo stopalo, se pa pač izgubljajo stotinke in metri na poti. V šoli se tega (kako se izgubljajo metri) praktično zaveš, ko najprej podiraš keglje, potem pa se zaletiš še v kakšno platno, ki ga ne bi preluknjal, če bi pravilno zaviral. Skratka, fazon je v naslanjanju levega stopala na sklopko - ne na pritiskanju na vso moč, razen takrat, ko zaviramo. Sem tudi ugotovila, da se najbolj udobno levo stopalo nasloni na sklopko takrat, ko imam res hudo visoke pete Je pa zanimivo pri teh tečajih varne vožnje, kako ženske, ki smo tam, praviloma poslušamo navodila inštruktorjev in jih poskušamo realizirati. Po drugi strani pa (so to potrdili inštruktorji) pa so moški slušatelji bolj taki, ki hočejo inštruktorje učiti in pametovati in pokazati, da "oni pa že znajo". In tista o "mehaniki sklopke" je itak šlagerica. Sicer pa mehanoznastvo nikoli ni bilo področje, kjer bi bila jaz nazarensko doma. Sem pa vedno rada šofirala in krmarila in sem se tega želela učiti pri tistih, ki zadevo res znajo. In če mi inštruktor varne vožnje razloži, da se ima levo pedalo naslonjeno na sklopko, mu jaz verjamem, da je tako pravilno. Vendelina jr.

Bojan  

8. jan 2010 10:34

Vendelina jr. hvala za pojasnila iz prve roke...me je v resnici zanimalo, kakšna je doktrina. Časa za en tak tečaj pa še nisem našel, verjamem pa, da je koristen in da Küzmič zna.

Bojan zasebno

neznan uporabnik

8. jan 2010 10:51

Seveda Kuzmič zna, se ne spomnim, da bi kdaj kaj preveč s steze letel. Me je od vseh varnih voženj prav on včeraj na spletu najbolj prepričal, je poskrbel za res celovito ponudbo. Bojan, moja hči je pred kratkim uspešno opravila voz. izpit, levo nogo ima pa nonstop nekje v skrajnem levem vogalu, daleč od sklopke. Se jezim nanjo, ker to, da imaš naslonjeno nogo na sklopko, so mi nekje že razložili in to tudi upoštevam. Verjetno se pa današnji inštruktorji bojijo za svoje avtomobile in ne dovolijo kandidatom, da bi jim sklopko prežgali. Kao. (Če komu delam krivico, se opravičavam..) japaja

Lizzie  

član od: 26.2.2009

sporočila: 504

8. jan 2010 11:01

Tudi mene so (še) učili, da se daje noga dol iz sklopke, pa sem delala izpit 7 let nazaj. Ampak, se zdaj kar sama lepo navajam in ugotavljam da je veliko bolj priročno, če je noga kar na sklopki. Drugače pa japaja, tudi pri Kuzmiču namontirajo tiste male koleščke gor na avtomobile, da te bolj zanaša, vozi se pa z njihovimi avtomobili - menda lahk po želji tud s svojim, sam nisem ziher. Lizzie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti