26. dec 2009 16:07
anamarija1 je napisal/a: |
To vprašanje je za vse. Recimo, da bi vi poslali recept in bi navedli državo izvora, kaj bi to pomenilo, ali je recept originalen iz tiste države, torej prepisan, ali bi ga malce po svoje priredili. V glavnem mene zanima kaj je prav, da vem kako ravnati v bodoče! Hvala! Anamarija |
Anamarija, saj ni problema - lepo pod opombe napišeš, da si recept prevedla oz. priredila po originalni verziji, ki si jo našla npr. v knjigi XYZ ali ti ga je povedala prijateljica X, pa bo vse prav. Če napišeš vir in je tvoja verzija interpretacija originala, to ni nobena kraja. Problematični so recepti, ki so dobesedno prekopirani od drugega avtorja, pa se mi podpišemo pod njih.
"Država izvora" pa pomeni kraj, od koder določena jed originalno izvira. Vsaka stvar se je nekje pač prvič pojavila v določeni obliki in tisti kraj je "izvor" te jedi, ne glede na to, kako potem ti, kot avtorica svojega recepta, spreminjaš detajle po svoje.
Ko sem se jaz lotevala pomarančne marmelade, pa nisem v bazi našla nobenega recepta za tako "originalno" z lupinicami, sem pač brskala po raznih straneh, našla postopek na YouTube, si zapisala recept, ga potem glede na moje želje malo priredila in poslala v bazo - seveda sem pod opombe napisala, od kod sem črpala informacije oz. od kod je recept zapisan.
PS: Pošlji, prosim tisto italijansko slaščico, daj
Mojca
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 26.dec 2009 16:10