13. dec 2009 19:16
Obdobje, ko smo tudi med tednom vsaj tri krat imeli še nekaj sladkega po kosilu, je že zdavnaj mimo. Zdaj morda enkrat ali dva krat, ko kuha katera od mam. Običajno je ob petkih kak jabolčni zavitek, ker takrat kuha tašča in je na sporedu običajno kak ričet, jota ali podobna jed (zdaj se je ravno začelo obdobje jote, obožujem jo, enako kot dušeno kislo zelje ....). Ob četrtkih pa znajo biti kakšne palačinke, kompot ali puding (ki zdaj že odrasla otroka spominja na otroštvo ...) - odvisno od tega,kaj je za kosilo.
Sicer pečem po trenutnem navdihu, ko me zagrabi, da bi preizkusila kak recept, ki ga najdem v kakšni knjigi, reviji, na internetu, kjerkoli pač. Torte nikdar ne delam s ticino, to me ne veseli nit nimam rok speretnih za oblikovanje, tako da pečem kakšno reform torto, Shillerjevo torto, torto s čokoladno peno in jagodami, z marcipanom in nugatom itd, oziroma se ravnam po željah tistih, ki jim je torta namenjena.
Kar tako mimogrede, če si recimo nečak zaželi, pa spečem kakšno rolado ali biskvitne tortice s sadnim ali čkoladnim nadevom v pekaču za mifine.
Sladkosledna - nisem se zmotila v pisanju - pa znam biti na trentuke tako zelo (in ne samo jaz v naši družini), da mi zvečer ob devetih ni težkoi sesti v avto in se odpeljati v bližnjo slaščičarno ali trgovino, ki je še oprta, po točno določeno sladico, ki bi jo tisti trenutek jedla. Čeprav je na zalgi kup drugih sladkih reči (čokolada vedno, ker bi sin od čokolade živel in umrl). Hči sladkega sploh ne mara in samo izjemoma poje kak košček, mož pa enako kot jaz. "Ko cuker pade",kot rečemo na Štajerskem, ni nobena pot odveč in gre pol čokoladne torte v dvajsetih minutah ...
Te dni mi je še posebej slastna zelena solata mešana z radičem, po njej pa razporejeni koščki opečenega purana, malo pikantno začinjeni ...
Kakšne sveže školjke so nam žal predaleč , tako da v vongolah s špageti ne morem prav pogosto uživat, sicer pa to jed in podobne obožujem .
Mamamia
mamamia