12. dec 2009 13:01
nola je napisal/a: |
Ko prebiram naše in tuje kulinarične strani že nekaj časa opažam, da se Slovenci in Slovenke zelo močno posvečamo sladkim jedem. Pa me zanima - ali takole ob običajnem obedu med tednom res vsakič postrežete s posladkom? Pa še - katera je trenutno vaša najljubša jed? Vongole z malo špagetov. Ta je v tem momentu moja. nola |
O, zanimiva tema!
V naši družini ne odrasla dva ne otroka nisno nič kaj sladkosnedni - no, otroka sta kvečjemu sladkosledna(kar pomeni, da v "kriznih trenutkih" brskata po hiši, kje je parkirana kakšna čokolada).
Meni je sladica po vsakodnevnem kosilu čisto odveč - ne, da morda kdaj ne bi prijala, odveč mi je v smislu količine. Če pojem dva krožnika mineštre in krajec domačega kruha (kar je trenutno moja najljubša jed - joto bi pozimi lahko jedla vsak dan), mi je dovolj in na dodaten, sladki del obroka niti ne pomislim.
Mož ima "obrnjeno" logiko in sladice, če so že, najraje poje pred "glavno" jedjo.
Peciva skorajda ne pečem. Izjema so torte za rojstne dneve ali večje prijateljske (načrtovane) pojedine. V predbožičnem času vsakič napečem nekaj vrst piškotov, ki jih postrežem obiskom, nekaj jih pozobamo sami, sicer pa jih razdam kot darilca prijateljem, za katere vem, da imajo to radi.
Torte s tičino nisem delala še nikoli - morda bi se tega lotila nekaj let nazaj, ko sta bila otroka še manjša in bi mi delanje raznovrstnih figuric za njiju predstavljalo poseben užitek. Sedaj me za svoje rojstnodnevne zabave sama ptosita za tiramisu ali močno temno čokoladno torto.
Moja peka sladic je skratka omejena na praznike in posebne dogodke in prav tako sladice večinoma jem samo takrat (na obisku, če je nekaj posebnega, na potovanju, na zabavi ...) Tudi mož in otroka sta take sorte, v promet gre malo bolj le sladoled in čokolada. Zame pa mora biti sladica res "sladka" in zato obožujem majhne, sladke bosanske slaščice ali pa praline in podobno - skratka majhno, a intenzivno Veliki kosi štrudlja in potice me "ne ganejo".
Moja tašča (v isti hiši) pa strastno peče za vse priložnosti in tudi "kar tako" (ker so pač jabolka zrela itd...). Vedno del svoje peke ponudi tudi nam. Vedno je malo začudena ker (če že) vzamemo samo toliko, kot bomo tisti dan pojedli (meni eno in isto pecivo jesti par dni zaporedoma pač ne potegne), ker so pač količine napečenega vedno ogromne, kar ugotavljate tudi ostali kolegi in kolegice in se potem tisto pecivo "valja" po hladilnikih in shrambah še dneve... Ampak - navada je železna srajca in ona peče in bo pač pekla še naprej za svoje gušte, ker imata oba s tastom rada "sladko" po kosilu, ob kavi ... skratka vsak dan.
No, Nola, tiste "tvoje" vongole s špageti bi pa jaz z veseljem zamenjala za vsakršno sladico!
Moje najljubše jedi nasploh so namreč: pašta na 1001 način, školjke, raki in mehkužci, domač kruh vseh vrst, sveža zelenjava in sadje in ribe.
Mojca